cultura

Anar de bocadents, anar de trompis i “anar de nassos”

CLAR I EN VALENCIÀ

Diem que algú va de bocadents quan ha ensopegat i està a punt de caure boca per avall.

Aquesta bella locució, que els valencians hem usat de manera ininterrompuda des del segle XIV fins als nostres dies, actualment, per desgràcia, és pràcticament desconeguda per la major part de la població.

La llengua culta usa, amb aquest significat, l'expressió anar de trompis que els valencians no emprem.

La locució equivalent anar de nassos, àmpliament usada pels valencians és, sense cap mena de dubte, un castellanisme, ja que en castellà s'acostuma a parlar de “las narices”, en plural, mentres que en valencià sempre diem “el nas”, en singular. Açò té la seua lògica si tenim en compte que la paraula nas deriva del llatí NASUM que significa: 'eminència situada a la part mitjana de la cara, entre la boca i el front, que té la forma d'una piràmide triangular de vèrtex superior i base inferior, amb dos forats' (definició treta del Diccionari Valencià). En canvi, la paraula castellana nariz deriva del llatí vulgar NARICAE que, inicialment, significava 'forat del nas' i més avant va prendre el significat equivalent al nostre vocable nas. Aquest significat primitiu explica que en castellà es parle de narices, en plural, perquè forats del nas en tenim dos. Nosaltres també tenim els vocables nariu i narigal —el darrer usat al Baix Vinalopó— que signifiquen 'forat del nas' i que sempre emprem en plural. El castellanisme anar de nassos està molt arrelat en la nostra manera de parlar. A Alcoi, hi ha l'exclamació “¡allà va Quico de nassos!” que s'usa per a expressar la idea que algú entropessa (o ha entropessat) i està (o ha estat) a punt de caure.

Els valencians faríem ben fet si revitalitzàrem l'ús de la locució anar de bocadents emprant-la a bondó en la literatura i en els mitjans de comunicació i ensenyant-la en l'escola i, a la volta, intentàrem fer recular el castellanisme anar de nassos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.