cultura

La “c” i la “z” castellanes

CLAR I EN VALENCIÀ

En castellà, la lletra z davant de totes les vocals i la lletra c davant de la e i de la i, es pronuncien amb so interdental fricatiu sord. Eixe so no existix en la nostra llengua i els valencians hem tingut sempre molta dificultat per a pronunciar-lo, per eixe motiu, antigament, quan un valencianoparlant parlava castellà, pronunciava la z castellana com si fóra una s sorda. Però tants anys d'escola en castellà i el bombardeig constant, massiu i despietat dels darrers decennis de ràdio i televisió en castellà han fet que, per fi, els valencians hàgem deprés a pronunciar la z castellana i a dir zarzamora i zozobrar com s'ha de fer en bon castellà. La qüestió és que ara ens n'hem passat de rosca i, no únicament pronunciem la z castellana quan parlem castellà, és que ho fem també quan parlem valencià, que ja són ganes de fer el ridícul. És habitual que els valencians, parlant valencià, pronunciem ABC, PC, PSC, ONCE, CO2, Garcia, Pérez, Albacete, Zamora, amb so interdental quan hauríem de fer-ho amb so sibilant que és com ho hem fet tota la vida. I, damunt, pronunciem amb z castellana paraules i sigles corresponents a altres llengües que s'escriuen amb c o amb z, com ara CD, UNICEF, zoom, zapping o Alzheimer, quan eixa c o eixa z no representen el so interdental en la llengua d'origen. I això ja és cap de caps, és el súmmum de la coentor i de la ridiculesa. Per desgràcia, els mitjans audiovisuals fomenten eixa pronúncia inadequada quan haurien de fer, exactament, l'operació oposada. I s'ha de dir que els catalans ho fan exactament igual de malament que nosaltres. Només cal escoltar Catalunya Ràdio o TV3 per a sentir-ho a bondó. El 17 d'agost del 2009 el senyor Jaume Sobrequés i Callicó, rector de la Universitat Catalana d'Estiu, en el discurs d'inauguració de la UCE, en un discurs en el qual va mencionar diverses vegades el concepte “rigor acadèmic”, sempre que va pronunciar la sigla UCE ho va fer amb so interdental fricatiu sord, és a dir, a la castellana.

Hem d'esforçar-nos a pronunciar la z castellana com a s sorda quan parlem valencià. Enriquir el valencià amb el so interdental fricatiu sord no té cap avantatge. Cap ni un.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.