cultura

les. grises

rades

‘Game of thrones', arriba l'hivern

Ha arribat per fi l'estrena televisiva de Game of thrones, basada en la saga èpica A song of ice and fire, que l'escriptor George R. R. Martin va iniciar el 1996. El lideratge de l'empresa HBO és un segell de qualitat: segurament, la producció audiovisual de fantasia més ambiciosa des de les tres pel·lícules d'El senyor dels anells. Això transmet el primer capítol (dilluns, Canal Plus) en què en tot just una hora es presenten un bon gruix de personatges i les trames principals. L'argument, ambientat en un món de tints medievals, se centra en les lluites pel poder entre les grans famílies dels Set Regnes. Una adaptació així sempre deixa dues sensacions: el lector que ja coneix la història troba a faltar detalls (el primer llibre té gairebé 800 planes) i el teleespectador novell se sent aclaparat per la quantitat d'informació nova. Tot i així, el resultat és absolutament fidedigne a l'obra original de George R. R. Martin.

L'emissió de la sèrie ha revifat les novel·les, editades en castellà per Gigamesh: Juego de tronos (que ja va per la 13a edició), Choque de reyes, Tormenta de espadas i Festín de cuervos. Són quatre d'un total de set, i s'ha anunciat que el 12 de juliol sortirà la cinquena, A dance with dragons. L'aventura en català de Devir (que va traduir el primer volum) va tenir poca repercussió en el seu moment, i ara no en queda ni rastre. Les mancances de la llengua catalana són evidents si no es poden trobar traduïts referents del gènere fantàstic com Martin. Algun editor valent a la vista?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.