Cultura

El 30% dels papers de Salamanca tornaran després del 22-M

Ferran Mascarell espera que Catalunya recuperi de manera immediata els documents que reclama la Generalitat

El conseller de Cultura explica que sembla que “l'impediment” eren les eleccions autonòmiques i municipals

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha assegurat avui que la Generalitat recuperarà “de manera immediata” el 30% dels papers de l'Arxiu de Salamanca que reclamava la Generalitat, perquè sembla que “l'impediment” eren les eleccions autonòmiques i municipals.

Després de mantenir una reunió al Ministeri de Cultura amb la ministra del ram, Ángeles González-Sinde, Mascarell ha explicat que “ja no hi ha terminis possibles” perquè es tornin a Catalunya el 30% dels papers de l'Arxiu de Salamanca.

En aquest sentit, ha afegit que espera que “la síndrome de les eleccions passi aviat” per aconseguir que es compleixi la llei de la memòria històrica, que va aprovar el trasllat de documents confiscats a Catalunya a persones naturals o jurídiques de caràcter privat. També ha explicat que “espera que no es produeixin més dilacions perquè a Catalunya ningú entén com una llei d'aquest tipus pot tardar tant de temps a complir-se”.

En referència a una segona partida de documents amb el 20% restant –l'altre 50% ja ha estat tornat a Catalunya–, el conseller ha dit que caldrà esperar a les decisions polítiques que es prenguin sobre la feina dels arxivers, però ha assenyalat que “no té per què ser un treball especialment ardu”.

A banda de l'Arxiu de Salamanca, a la reunió amb González-Sinde, qualificada per Mascarell com a “francament positiva” i “constructiva”, s'han tractat els assumptes relatius a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i al Museu Arqueològic de Tarragona.

L'Arxiu de la Corona d'Aragó

Els dos titulars de Cultura també han constatat la “bona voluntat” de les dues administracions per desbloquejar el litigi sobre l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Mascarell ha assegurat que es tracta d'una situació “enquistada” des de fa massa temps. “Està pendent des de 1934 i ja va essent hora que ho arreglem”, ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Mascarell i Sinde també han acordat posar en marxa el pla director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, on també ha de participar l'Ajuntament, tot i que no s'han fixat cap termini per tenir-lo enllestit. Segons Mascarell, “més endavant” haurà d'anar acompanyat de la creació del consorci entre les tres administracions. El conseller considera que les converses amb Sinde sobre aquesta qüestió han permès avançar de “manera decisiva” sobre una “assignatura pendent”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.