Cultura

Romeu guanya el Gat Perich

El dibuixant Ricardo també obté aquest guardó consagrat a l'humor gràfic pels seus acudits polítics

El creador de Miguelito va treballar a les revistes més importants de la Transició

Els humoristes gràfics Carles Romeu i Ricardo han estat els guanyadors del Premi Internacional Gat Perich d'aquest any; el primer, pel conjunt de la seva trajectòria, i el segon, per la tasca feta al llarg de l'últim any en l'acudit diari d'El Mundo i en les caricatures setmanals al mateix rotatiu. El premi, corresponent a la 16a edició, ha estat atorgat per un jurat integrat per representants dels diaris Avui, El Punt, ABC, Ara, El Mundo, El País, El Periódico, Público i La Vanguardia.

Carles Romeu era amic del desaparegut Jaume Perich –en honor del qual es va instituir el premi– i, juntament amb Tom, va treballar amb ell en programes televisius com Tres i l'astròleg o Filiprim. Nascut el 1947, és un històric de l'humor gràfic de la Transició, i creador de personatges com el nen Miguelito o Betty.

Romeu va començar a publicar a la revista Nueva Dimensión a principi dels anys setanta, i els seus dibuixos –de traç fi i elegant i subtil sentit de la ironia– van aparèixer a algunes de les revistes més rellevants de l'època, com Fotogramas, Bocaccio, Por Favor, Triunfo, Interviú o National Show. Juntament amb Tom, va dirigir la revista Mata Ratos i va formar part de l'equip fundador de la revista El Jueves. Romeu també va publicar un acudit diari a El País des dels seus inicis fins al 31 de desembre del 2009, en què el rotatiu va cancel·lar la seva col·laboració. Uns mesos abans, la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya va manifestar la seva protesta per un acudit sobre la política israeliana, que va qualificar d'“antisemita”.

Pel que fa a Ricardo, va néixer a Xile el 1956, però va arribar a Madrid el 1969. El 1981 va marxar a Miami, on va treballar al Miami News i The Miami Herald; de fet, el seu estil gràfic està molt influït per l'escola d'humor gràfic nord-americana. Ricardo va començar a publicar acudits polítics a El Mundo el 1990 –inicialment amb guions de Nacho–, i també ha estat creador de la sèrie Goomer.

Creat pel dibuixant Fer i la família de Perich, el premi Gat Perich s'atorga des del 1996 per reconèixer els professionals de l'humor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.