cultura

La contraportada

Neix un nou centre museístic

Una maqueta interactiva permetrà a partir del cap de setmana vinent la recreació històrica d'Alcover, on s'acaba de restaurar la torre de Ca Tatxó, un vestigi medieval

Alcover continua la seva lluita imparable cap a la recuperació del patrimoni cultural i històric. El museu d'aquest municipi d'una mica més de cinc mil habitants és a punt d'obrir un nou centre d'interpretació després de les obres de restauració que s'han fet a la torre medieval de Ca Tatxó. Aquest element arquitectònic reformat serà presentat els dies 28 i 29 de maig, un cap de setmana en què el públic podrà recórrer l'interior de la torre en una visita guiada que ha estat pensada i planificada amb una cura especial. Els arquitectes Joan Figuerola, Joan Gavaldà i Jordi Romera, els mateixos que treballen en el projecte de reconversió de l'antic convent de Santa Anna en un centre de les arts –una altra de les operacions de magnitud que ja està en execució al municipi d'Alcover–, explicaran divendres vinent (20 h) com han posat a punt la torre de Can Tatxó, tot un exemple d'habitatge construït dins l'espai d'una torre medieval amb una ampliació lateral d'època moderna, tres nivells de forjats interiors amb bigues de fusta i mutilacions generalitzades de les restes medievals. “La restauració de les restes dels murs medievals de la torre diferenciats dels moderns, la recuperació dels forjats reforçats, la conservació dels buits existents als murs i la introducció d'una escala d'accés per utilitzar la torre com a espai d'interpretació de la vila medieval d'Alcover, han permès conservar les diferents seqüències històriques de Ca Tatxó”, expliquen els tècnics. Una recreació virtual dissenyada amb força enginy permetrà als visitants conèixer de primera mà el valor històric de la torre. Una maqueta interactiva ubicada dins de la mateixa torre i una veu en off acompanyada d'una il·luminació que marca els elements principals, faran possible que el públic conegui l'Alcover fortificat, traspassant les muralles fins a l'actualitat. L'espai presenta una imatge aèria actual i d'altres de més antigues, de principi del segle XX. “Tot plegat serà un petit centre d'interpretació històrica per l'itinerari urbà, una passejada en el temps, que ja fa anys que funciona amb molt bona acceptació com la visita de l'església nova, on, per cert, des de la torre que està just al davant gairebé es pot tocar la façana. És realment impactant”, assegura Esther Magrinyà, directora del Museu d'Alcover.

“La restauració proposada de mantenir el volum de la torre medieval de Ca Tatxó, sobresortint del perímetre de la muralla medieval i mantenint les restes dels seus murs medievals, queda justificada pel fet que en tot el perímetre del nucli antic d'Alcover només queden actualment dempeus la torre de Ca Ballester i les dues torres del portal de Sant Miquel”, argumenten els tècnics del projecte.

Les primeres visites es podran fer els dies 28 i 29 de maig, de 12 h a 14 h, i es realitzaran cada quinze minuts, sense haver de concertar horari de visita. Es pot obtenir més informació al portal www.museualcover.cat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.