cultura

reus

festa major de sant pere

Sant Pere recupera antics artefactes pirotècnics

L'Ajuntament remodela el castell de focs aeris de Completes i hi incorpora ginys pirotècnics terrestres que la ciutat utilitzava fa anys

També es presentaran tres bous de foc

La festa major de Sant Pere recuperarà aquesta edició artefactes i ginys pirotècnics dels castells de focs que la ciutat feia servir fa anys. D'una banda, les jardineres dels fanals, les rodes i els focs fixos i giratoris, i de l'altra, els bous de foc. Els primers s'encendran al Mercadal després de la tronada principal de Sant Pere, la de la tornada de Completes (28 de juny), i substituiran la presència a la plaça de les carcasses dels focs aeris, que es dispararan des de darrere de l'Ajuntament. La regidora de Cultura, Empar Pont (que ja no presidirà la festa d'enguany, pel canvi polític a l'Ajuntament de Reus), va explicar ahir que feia temps que es volia modificar el castell aeri, “una insensatesa sense límits” per a la seguretat de les milers de persones que es concentren al Mercadal. La solució ha estat la recuperació d'aquests ginys, que tècnics de l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC), de l'arxiu històric i de l'associació Carrutxa van trobar a la pirotècnica Espinós, juntament amb els bous de foc. Els tres bous de foc (en concret, dos bous i una vedella) es presentaran el 25 de juny i seran portats per la nova entitat Batucats del Bolet i pel Bou de Reus. Es tracta de tres bèsties, damunt del llom de les quals es munten les carretilles i altre material pirotècnic. Els bous s'han recreat a partir del que es va trobar a ca l'Espinós i es va exhibir fa unes setmanes a l'arxiu històric.

Els actes principals de Sant Pere començaran el 24 de juny amb el pregó de la festa, que serà a càrrec del músic Joan Masdéu, que també presentarà el seu primer disc en solitari, en concret el 17 de juny a la plaça de les Peixateries Velles. En total, hi haurà 28 concerts, com el de Lax'n'Busto a la plaça d'Anton Borrell (18 de juny), o el dels reusencs Da Igual (26 de juny), que presentaran el seu primer disc. Però seran les Barraques de Festa Major i el Festival Reus Blues els que nodriran una bona part de la cartellera musical. Les Barraques proposen quatre nits de música, a partir del 22 de juny, durant les quals tocaran 17 grups: Puchero del Hortelano, Boikot, De Blassis, Orquestra Allioli, La Troba Kung-Fú, Extracto de Lúpulo, Roe Green, Ausentes, Metro90, La Gossa Sorda, Bongo Botrako. Trencasos, Onedollar Tales, Fetitxe 13, Zulu 9:30, Brams i Opció K-95. El Reus Blues tindrà lloc del 30 de juny al 3 de juliol amb concerts de Soul a Banda, Sitges Rock Café Banda, Susan Santos & The Papa's Red Band, Red House & Lou Marini. The Black Pines, Edu Manazas & Whiskey Tren i Santiago Campillo & The Electric Band i Kozmic Band, a La Palma.

Sant Pere va estrenar ahir presència institucional a Facebook a través d'una pàgina específica: Sant Pere Reus 2011, que s'ha activat amb la voluntat de canalitzar la informació de la festa i de recollir la visió que en tenen les persones que en són protagonistes. Una altra novetat d'enguany serà l'obertura d'un nou espai per a la botiga de la festa major: el centre cívic de la plaça de la Patacada, que obrirà als matins. La botiga dels jardins de cal Rull obrirà tot el dia. Les novetats d'enguany de la botiga són la samarreta de la festa (dedicada a uns gegants indis que mengen coca amb cireres), una tassa amb els dibuixos del cartell de Sant Pere que ha dissenyat la cuinera Carme Ruscalleda, trencaclosques per als més petits i una polsera que es repartirà per als xiquets i xiquetes per tal que s'hi puguin posar el nom i el telèfon de contacte per si es perden. És un braçalet identificatiu amb el dibuix dels nanos que es repartirà gratuïtament a la botiga.

EL PRESSUPOST

319.000
euros
és el pressupost de la festa, un 16% menys que el 2010 (378.000 euros). El 2009, va ser de 440.000.

LA FRASE

Era una insensatesa sense límits mantenir el format actual del castell aeri pirotècnic de Completes
Empar Pont
regidora de cultura

LA XIFRA

28
concerts
conformen la cartellera musical de la festa. Joan Masdéu i Lax'n'Busto en són noms destacats

Creix el seguici petit amb els moros i els indis

El seguici petit de la festa creix any rere any amb noves incorporacions. Enguany s'hi sumaran els gegants indis i moros petits, que han estat patrocinats per l'empresa municipal Amersam, el centre comercial El Pallol, l'establiment Viena i Canal Reus TV. Els nous gegants petits es presentaran el 27 de juny en el marc de la cercavila del seguici petit. El patrocini privat d'algunes activitats de Sant Pere és, segons Pont, “prou important, però encara haurà d'anar augmentant en properes edicions”. L'Ajuntament ha fet enguany un altre esforç de contenció en la despesa de la festa, el pressupost de la qual és un 16% menor que l'any passat. El pressupost és enguany de 319.000 euros, contra els 440.000 euros que va costar la del 2009.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.