cultura

Català i internacional

El Canal presenta la temporada 2011-2012 reforçant l'autoria catalana de text i es vol erigir en plataforma d'internacionalització de les arts escèniques del país

Menys pressupost per a El Canal, però més espectacles que en la darrera temporada. De 10 produccions s'ha passat a 15, 13 de les quals el director del centre d'arts escèniques de Salt i Girona, Salvador Sunyer, va presentar ahir. La fórmula de la coproducció (Teatre Lliure, TNC, CAET, Théâtre de l'Archipel, La Planeta, Cia. Pere Hosta, Cia. Electrotoylets, i altres agents europeus) ha estat fonamental per poder incrementar el nombre d'espectacles. Les línies mestres marquen el camí a seguir, és a dir, tenir cura de l'autoria catalana, amb 9 dels 15 espectacles d'autors catalans; exercir un paper decisiu en la internacionalització de les arts escèniques catalanes procurant que aquestes produccions girin més enllà de les fronteres del país (10 de 15); produir espectacles per a un públic molt variat, la qual cosa implica també llenguatges artístics variats, donant suport a la creació contemporània, i donar un protagonisme especial als creadors instal·lats a la zona, a més de procurar que se n'hi instal·lin més.

Mario Gas inaugural

Mario Gas, amb una posada en escena de la peça Un fràgil equilibri, d'Edward Albee, inaugurarà l'edició del 2012 de Temporada Alta. Torna Carles Santos després de Chicha Montenegro Gallery, amb la seva fixació pels fluids, i presentarà, també al festival, a Salt, Els urinaris públics europeus. Antonio Calvo dirigirà una adaptació d'El Canigó i Pau Miró estrenarà Els jugadors, una peça amb un repartiment destacable, amb Andreu Benito, Boris Ruiz, Jordi Boixaderas i Jordi Bosch. L'argentí Mariano Pensotti ja va ocupar uns quants aparadors d'establiments del carrer Nou el 2008, i en aquesta ocasió, amb A vegades em sembla que et veig, situa dos escriptors (Josep Maria Fonalleras i Empar Moliner) i dos dramaturgs (Ferran Joanmiquel i Jordi Casanovas), camuflats entre la gent, per imaginar per escrit sobre la realitat immediata de dos llocs concrets (l'estació de tren i el mercat del Lleó) i el públic ho podrà llegir a temps real a través de pantalles. El Canal també participa en la producció A louer, de la companyia belga de dansa Peeping Tom, un bloc internacional en què també es troben els espectacles Hans was heiri, de la companyia de circ De Zimmermann & De Perrot, i Murmure des murs, de la companyia Aurélia Thierrée, estrenat fa uns dies a Perpinyà.

L'atenció a la creació local es materialitza en les aportacions a produccions com Pàjaru, en què el clown Pere Hosta treballarà amb el realitzador audiovisual Isaki Lacuesta; S'ha acabat el bròquil, un espectacle familiar amb el grup de música gironí Electrotoylets, dirigit per Oriol Broggi, i la producció de La Planeta Dinou, amb text de Ferran Joanmiquel i direcció de Carles Fernández Giua.

Ahir es van anunciar 13 espectacles, però n'hi ha un altre que encara no ha estat presentat i que inaugurarà el Théâtre de l'Archipel, i un altre de Blai Mateu que s'estrenarà la temporada següent però que a efectes de producció ja ha entrat en aquesta.

El balanç de la temporada passada d'El Canal assenyala que de les produccions i coproduccions del centre se n'han fet 377 funcions, amb un total de públic de 103.274 espectadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.