cultura

Un palau entre palaus

Quaderns de la Revista de Girona dedica una nova guia a la Pia Almoina de Girona, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat i amb una llarga història

El llibre, obra
de Rosa Maria
Gil i Gemma Domènech, es
va presentar ahir al mateix edifici

Del ric patrimoni arquitectònic de Girona hi ha una sèrie d'edificis que, per diverses raons, tenen la facultat de sobresortir. Un d'aquests, sens dubte, és la Pia Almoina, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, tant per la ubicació –no hi ha postal gironina en què no surti en un dels laterals de la catedral– i l'estructura –és un bon exemple d'edifici del gòtic civil català amb rang de palau– com per la seva història.

Curiosament, malgrat que se sap que en els seus orígens i durant uns cinc-cents anys la seva funció va ser la de casa de la caritat –el seu nom ja ho indica–, són encara molts els gironins que en desconeixen la varietat d'usos molt diversos que ha tingut aquesta icona en el patrimoni monumental de la ciutat. Ara, el nou número (el 153) de Quaderns de la Revista de Girona, que edita la Diputació conjuntament amb l'Obra Social La Caixa, es dedica a pal·liar aquest buit oferint una acurada guia de la Pia Almoina.

El llibre, obra de Gemma Domènech (Girona, 1970) i Rosa Maria Gil (Barcelona, 1962), explica la història d'aquest edifici tot ressaltant-ne les característiques més definitòries, les utilitats i canvis d'usos i tota la sèrie de modificacions estructurals i arquitectòniques que ha sofert. Durant molt temps, la Pia Almoina va ser el llegat del seu fundador, Arnau d'Escala (1228), que durant anys va servir perquè els més pobres hi anessin a buscar la ració diària de pa. També ha estat escenari de parades militars, desfilades, processons i benediccions, fins arribar a convertir-se en peça estel·lar de l'itinerari de Temps de Flors i del Festival de Músiques Religioses. Així mateix ha servit d'estudi d'un dels grans artistes de la ciutat, Fidel Aguilar, i també de col·legi de les Germanes Escolàpies.

Pel que fa a literats que n'hagin fet referència, un dels més destacats és Josep Pla, que no va obviar la seva magnificència en considerar-lo, entre altres elogis, com “una de les cases gòtiques més prodigioses de Girona”.

Presentació

Ahir es va presentar el llibre a la mateixa Pia Almoina, actual seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Girona (COAC). Van assistir a l'acte l'historiador i polític Joaquim Nadal –que, a més, té un lligam emocional amb l'edifici, ja que la seva mare hi va exercir durant anys de mestra i ell, de retruc, d'alumne–; les dues autores; Joan Domènech, director de la col·lecció de la Revista de Girona; Jordi Nicolau, delegat general de La Caixa a Girona; Roger Zamorano, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, i Joan Falgueras, vocal de cultura de la demarcació de Girona del COAC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.