cultura

Lila Downs

La cantant i compositora mexicana actuarà demà a l'Unnim Etnival, que obre avui a Girona tres dies de concerts gratuïts

“Mèxic és un país farcit de pecats i de miracles”

Lila Downs és feliç: des de fa un any, és mare d'un nen anomenat Benito, al qual vol dedicar el seu pròxim disc, Pecados y milagros, que està en procés d'elaboració. Mentrestant continua de gira pel món i ara arriba a Girona, on demà actuarà a l'Unnim Etnival, que comença aquesta nit al parc de les Ribes del Ter de Girona i inclourà una quinzena d'actuacions durant tres dies. Mèxic serà el gran protagonista del festival, per la presència de Lila Downs i també de Los de Abajo –avui, compartint escenari amb La Banda del Surdo, Malakaton, Bongo Botrako i Dj Calavera– i Molotov, que serà el cap de cartell de dissabte. Lila Downs (Tlaxiaco, Oaxaca, 1968) ha actuat també aquesta setmana a Xipre, des d'on va respondre per telèfon aquestes preguntes.

Li va agradar la sopa de tomata i la platja de Xipre?

Com ho saps això? Ah, és cert que ho vaig explicar a Twitter. Ho vaig escriure només perquè, en aquell moment, acabava d'arribar a l'hotel i estava tan feliç que hi hagués internet!

La vam veure ara fa tres anys a Peralada amb Martirio. Com ho recorda?

Va ser increïble! Martirio és tota una senyora i li tinc molt de respecte. A més, tenim moltes coses en comú, tant amb ella com amb el seu fill Raúl, que va estudiar antropologia. Martirio i jo som dues enamorades del jazz.

Prepara altres col·laboracions com aquesta?

No ben bé, però sí que he aconseguit que en el disc que estic preparant, Pecados y milagros, hi col·laborin la Mala Rodríguez i el cantant i acordionista mexicà Celso Piña. També m'agradaria que hi cantés Diego el Cigala. De fet, el disc es gravarà en part a Espanya. Volem que surti al novembre, però a Girona ja avançarem algunes cançons noves. Inclourà temes originals i clàssics com ara Cruz de olvido, Cucurrucucú paloma i Misa oaxaqueña, i hi haurà més electrònica, però també sons acústics.

I el títol, Pecados y milagros?

L'origen va ser un llibre d'un autor mexicà d'exvots, l'artista plàstic Alfredo Vilchis. Els seus exvots són molt peculiars, perquè representen les Torres Bessones, Ben Laden o uns gais que donen les gràcies a Sant Sebastià pel seu amor, que ha resistit la incomprensió de les seves famílies. Personalment, també he tingut el meu propi miracle, perquè he estat mare d'un nen preciós. I Mèxic és també un país farcit de pecats i miracles: estem passant una situació molt difícil, però al mateix temps tenim moltes coses que agrair.

Aquests exvots de què parlava són una mica com la seva pròpia música, sempre a cavall entre la tradició i la modernitat.

Sí, és cert, i també ens han servit com a font d'inspiració per il·lustrar el disc i un llibre que acompanyarà una edició especial del CD, amb obres d'una quinzena de pintors mexicans com ara Francisco Toledo, Demián Flores i Daniel Guzmán. Per a mi, aquest projecte representa tornar una mica als meus orígens, perquè el meu pare, Allen Downs, també pintava.

L'Unnim Etnival 2011 està dedicat a Mèxic. Com estan responent els músics mexicans a la situació d'un país en crisi, amb molta violència i inseguretat?

En general, els artistes mexicans estan compromesos amb el seu país i senten que tenen alguna cosa a dir i a fer respecte d'una societat que viu una situació tan difícil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.