cultura

badalona

La casa de Quint Licini queda al descobert

Les restes afloren en una excavació a la part baixa del carrer Termes Romanes

S'han trobat quatre habitacions i el corredor al voltant del jardí

La Badalona romana continua aflorant a Dalt la Vila. Aquest cop, les excavacions fetes al solar de la cantonada de la plaça de l'Assemblea de Catalunya amb el carrer de les Termes Romanes han permès descobrir una part de l'estructura de la casa de Quint Licini. Es tracta del mur de tancament del jardí i un tram de corredor a l'interior del mur a què s'obren quatre habitacions de grans dimensions. A més, s'ha excavat un nou tram del decumanus maximus de dotze metres de llargada, que és la continuació del tram que hi ha museïtzat al subsòl del Museu de Badalona, a l'altra banda del carrer de les Termes Romanes. La troballa permet donar continuïtat a les restes del jardí de Quint Licini, al subsòl de la finca del costat, on hi ha excavada una piscina de grans dimensions, que devia ser l'element central del jardí de la casa.

La cap d'arqueologia del Museu de Badalona, Pepita Padrós, explica que ja es tenia constància de l'existència de restes romanes en aquest solar, perquè durant els anys cinquanta del segle passat, Josep Maria Cuyàs havia fet alguns sondejos previs a la urbanització de la zona. Els fonaments de la casa que es va construir en aquest solar es van assentar sobre els murs romans i això n'ha permès la conservació, perquè per aixecar la casa no es va malmetre cap estructura romana. Els arqueòlegs han rebaixat la superfície fins a tres metres de profunditat i allà han trobat les estructures, que apareixen clarament marcades. En alguns casos els murs arriben a tenir una alçada d'un metre i mig. Tot i que no s'han trobat paviments, sí que han aparegut alguns sostres caiguts. Un d'ells encara tenia l'estructura d'encanyissat i se n'ha fet un motllo per poder-lo mostrar. També ha aparegut una part de sostre amb pintures, un fet poc comú que pot indicar, segons Padrós, que es tracti d'un espai singular de la casa.

L'excavació continuarà durant tot el mes de juliol i, un cop acabada, el Museu de Badalona valorarà què cal fer amb les restes. Hi ha dues opcions: tapar-les i vetllar perquè l'edifici que s'ha d'aixecar a sobre no en malmeti la conservació o bé deixar-les aflorades al subsòl del bloc de pisos que s'han de construir al solar. La cap d'arqueologia del Museu de Badalona assegura que “la importància de la troballa és que serveix per contextualitzar la piscina romana que ja tenim museïtzada”, per aquest motiu si s'optés per museïtzar les restes es podria donar continuïtat al recinte del jardí de Quint Licini i, apunta Padrós, “en un futur es podria estudiar la possibilitat d'excavar la part baixa del carrer de Termes Romanes i unir aquestes restes amb les del subsòl del museu”. De moment, no hi ha cap decisió presa.

LA XIFRA

4
habitacions,
una part del corredor al voltant del jardí de la casa, i un tram de ‘decumanus' són les troballes.

LA FRASE

La importància de la troballa és que serveix per contextualitzar la piscina romana que ja tenim museïtzada
Pepita Padrós
cap d'arqueologia del museu de badalona

Protagonista de la ‘Tabula hospitalis'

Quint Licini Silvà Granià va ser un dels ciutadans de Baetulo més notables del segle I dC. Era membre d'una poderosa família de patricis i va ser protagonista d'un pacte d'hospitalitat signat amb els badalonins l'any 98 dC. Aquest pacte es recull a la Tabula hospitalis, una taula de bronze en molt bon estat de conservació que l'arqueòleg Joaquim Font i Cussó va descobrir a la part baixa del Clos de Torre, l'any 1934. La troballa es va fer ben a prop d'on ara s'està fent l'excavació arqueològica, a tocar del que es coneix com Jardí de Quint Licini, un espai arqueològic museïtzat i visitable, que conserva una piscina i que recrea els ambients d'un jardí romà, gràcies a la il·luminació, a la incorporació de sons i a una projecció en realitat virtual.

Les estructures descobertes ara permeten fer-se una idea de la majestuositat de la casa de Quint Licini. Només les dimensions del peristil, el jardí interior on es troba la piscina –que devia tenir un 600 metres quadrats– ja donen una idea de la grandiositat de la mansió. De moment, només s'ha trobat aquest conjunt d'habitacions a la banda del jardí més propera al carrer de les Termes Romanes, que estava per sota del decumanus maximus. La resta de la casa no s'ha pogut excavar perquè es troba a sota de les edificacions de la plaça de l'Assemblea de Catalunya i de la mateixa plaça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.