Cultura

Pensar la cultura del nou temps

Des d'avui fins dijous, el Departament de Cultura organitza a l'Arts Santa Mònica de Barcelona les III Reflexions Crítiques, unes jornades de les quals existeixen dos precedents històrics i que tenen com a objectiu debatre el camí de futur que ha d'emprendre Catalunya en l'àmbit cultural. De manera sorprenent, el Consell de les Arts (Conca), organisme que ara per ara, i amb la llei a la mà, hauria de jugar un paper important en aquest futur, no hi participa, la qual cosa posa en evidència un cop més la falta de sintonia entre l'entitat i la conselleria. Sí que hi serà present el president anterior del Conca, Xavier Bru de Sala, que juntament amb el director de l'Arts Santa Mònica, és el comissari de les jornades.

Els eixos bàsics de les jornades, que porten el subtítol de Canvis de paradigma: reptes i oportunitats de la cultura, són formular un conjunt de preceptes que ajudin a comprendre el paper de la cultura en els països avançats, a enfortir la cultura catalana a partir de les seves especificitats, a establir estratègies d'aproximació entre cultura i societat i a analitzar el passat i el futur de les polítiques culturals al país.

El tret de sortida el dóna a la tarda el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que participa en l'acte d'obertura que dona pas a les dues ponències de la jornada. La primera, Modernitat i crisi, reflexiona sobre les respostes que es poden donar des de la cultura en temps convulsos. Hi participen Francesc-Marc Alvaro, Rafael Argullol, Oriol Broggi, Perejaume i Joan Solana. El moderador (ara rebatejat amb el terme relator) és Enric Juliana. La segona ponència és Catalunya com a marca (amb Ramon Arnabat, Lluís Cabrera, Isona Passola, Mònica Sabata, Benedetta Tagliabue i Albert Sáez, com a relator).

Les jornades, que es poden seguir a la web del departament (www.gencat.cat/cultura), serviran per al futur pla estratègic de la cultura, per a l'elaboració del qual Mascarell ja va anunciar un acord nacional, més enllà del Parlament, i en què es pretenen consultar entre 500 i mil persones més de l'àmbit cultural català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.