cultura

TV3 s'acosta als valencians

El desbloqueig de la ‘Televisió Sense Fronteres' i l'adéu de Camps creen un escenari favorable al retorn del senyal

Dos esdeveniments han capgirat sobtadament la polèmica per la supressió de les emissions de TV3 al País Valencià, interrompudes per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) el febrer passat davant les fortes sancions del govern valencià. D'una banda, el desbloquejament per part de l'executiu espanyol de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió Sense Fronteres; i, de l'altra, la substitució de Francisco Camps per Alberto Fabra en la presidència de la Generalitat.

La ILP, que defensa el lliure intercanvi d'emissions televisives en territoris que comparteixen la mateixa llengua, va ser una iniciativa d'ACPV que va aconseguir el suport de 651.650 signatures a Catalunya i el País Valencià, però també a altres llocs de l'Estat. En un primer moment, l'entitat presidida per Eliseu Climent va topar amb l'oposició de la llavors vicepresidenta de Zapatero, la valenciana María Teresa Fernández de la Vega, que va fer servir la prerrogativa que té el govern espanyol per vetar qualsevol tramitació d'una ILP en el Congrés.

Només l'eixida d'aquesta de l'executiu espanyol i el nomenament com a ministre de la Presidència de Ramón Jáuregui ha permès reconduir la situació en benefici d'ACPV.

L'entitat valenciana confia ara que el Congrés prenga en consideració la proposta, en una primera instància, i que la convertisca en llei, posteriorment. Representants del PSOE i dels grups nacionalistes minoritaris, especialment de CiU i el PNB, han traslladat a ACPV la seua disposició a donar-hi suport. Ara bé, la possibilitat d'un avançament electoral a la pròxima tardor podria condicionar els terminis de la tramitació de la iniciativa o, fins i tot, frustrar-la, dins de l'actual legislatura.

En qualsevol cas, la llei orgànica que regula les ILP estableix que la dissolució de les cambres no fa decaure les propostes presentades, que no han de tornar a ser avalades per un altre procés de recollida de signatures.

Per una altra banda, Fabra ha reiterat la seua disposició a la reciprocitat entre Canal 9 i TV3. Ja ho va fer quan Camps va obligar ACPV a tancar les emissions, una decisió que va lamentar públicament quan era alcalde de Castelló. Però Fabra vol canalitzar aquesta reciprocitat arrancant al govern espanyol un nou múltiplex per al País Valencià. En tot cas, aquest territori disposa actualment de suficient espai radioelèctric per fer possible la reciprocitat des d'avui mateix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.