Un llibre recull el relat que va escriure un periodista dels bombardejos a Tarragona

Lluís de Salvador va deixar 44 folis escrits sobre els fets succeïts entre l'abril de 1937 i el gener de 1939

L'any 1994, Ramon de Salvador va fer donació a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona d'una caixa plena de documents que havia escrit el seu pare, el periodista Lluís de Salvador i Andrés, alguns d'aquests gairebé il·legibles i d'altres molt trencats, però que amagaven una part molt important de la història de Tarragona. «Són el testimoni d'uns fets que van marcar la vida de molts tarragonins», apunten Elena Virgili i Montse R. Sans, que ara han tingut cura de l'edició del llibre que recull tota aquesta documentació. El volum, titulat Quan la mort venia del cel. Memòria dels bombardejos sobre Tarragona (1937-1939), ha estat editat per Cossetània.

Segons Elena Virgili, Salvador i la seva família és van haver d'exiliar a França i es va endur els papers amb ell. En poc temps d'estar-hi instal·lat, va esclatar la II Guerra Mundial, el país veí va ser ocupat per l'exèrcit nazi i això va empènyer Salvador a amagar els papers i enterrar-los a un lloc proper al riu Garona per por a possibles represàlies. Però una revinguda del riu va inundar els terrenys i l'aigua els va malmetre. «Tot i les angoixoses vicissituds que va haver de passar a causa d'aquesta documentació, la va continuar guardant pensant que un dia aquells papers podrien veure la llum.»

La documentació que ara es publica consta de 44 folis escrits a màquina que ell va titular Memòria relativa als bombardejaments soferts per la població de Tarragona. Període comprès entre els mesos d'abril 1937 a gener del 1939, i fa constar al peu: «Camp de Barcarès. Novembre 1939.» Es tracta d'una relació dels bombardejos que va rebre la ciutat durant el conflicte bèl·lic. Hi fa constar les dades generals de la incursió, l'hora del bombardeig, el nombre d'aparells, el tipus i la direcció en què volaven, el nombre de bombes llançades, les víctimes ocasionades, morts, ferits i morts de resultes, els edificis malmesos i la zona de la ciutat afectada. A continuació explica de manera extensa com es va efectuar la incursió. Però «no es tracta d'una crònica estadística i freda dels bombardejos», ja que Lluís de Salvador escriu els seus comentaris al voltant dels fets, «en alguns casos mostrant comprensió; en d'altres, indignació». «Els escrits són un testimoni de primera mà d'uns fets que van marcar la vida de tota una generació i van canviar el curs de la història», apunten les curadores de l'edició.

El volum es va presentar ahir al vespre a l'ajuntament de Tarragona i, un cop finalitzat l'acte, els assistents van poder visitar el refugi antiaeri que es troba al mateix Palau Municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.