Reus homenatja Pere Anguera, «un dels intel·lectuals més brillants del país»

El Centre de Lectura el nomena soci d'honor per la seva trajectòria en els camps de la història i la llengua

L'emotiu acte de reconeixement que ahir va organitzar el Centre de Lectura de Reus a un dels seus membres més actius va començar amb la lectura, a càrrec de Dolors Juanpere, de cites escrites per diversos autors al voltant de l'obra de Pere Anguera. Des de Xavier Amorós, que comparteix ciutadania amb Anguera, fins a Josep Maria Roig, que destaca de l'homenatjat: «Dels reusencs ho sap quasi tot de quasi tothom.» Totes les cites tenien com a rerefons la capacitat de treball d'un historiador que, a la biblioteca del Centre de Lectura, té 275 entrades.

El filòleg i escriptor Magí Sunyer, que va ser l'encarregat d'esbossar el seu perfil, també va destacar «la quantitat i la qualitat» dels treballs d'Anguera. Gràcies al seu «estudi minuciós de la documentació reusenca, «Reus i la comarca s'havien convertit en la zona més estudiada dels Països Catalans», segons Sunyer, que va definir l'homenatjat com a «aventurer de les idees»: «La seva aventura és la història, la literatura, aquesta ciutat [Reus], la nostra llengua i la independència dels Països Catalans.»

Especialitzat en el segle XIX català i, en particular, en els estudis sobre el carlisme i els orígens del catalanisme, Pere Anguera és autor de centenars de títols, entre els quals hi ha: La burgesia reformista. Reus en els fets de 1868 (1980), Comportament ideològic i actituds polítiques al Baix Camp, 1808-1868 (1983), A bodes em convides. Estudis d'història social (1987), Menjacapellans, conservadors i revolucionaris (1991), Déu, rei i fam. El primer carlisme a Catalunya (1995), El català al segle XIX. De llengua del poble a llengua nacional (1997), Del Reus contemporani: fragments d'història (1998), El carlisme a Catalunya, 1827-1936 (1999), i El general Prim: biografia d'un conspirador (2003). També ha dirigit el volum 7è de l'obra Història, política, societat i cultura dels Països Catalans, titulat La consolidació del món burgès, 1860-1900 i ha col·laborat en diverses obres col·lectives.

Per Magí Sunyer, Anguera «és un dels intel·lectuals més brillants del país». El filòleg també va destacar del flamant soci d'honor que, gràcies a les seves incursions en el món de la literatura, Pere Anguera «és l'historiador català que més aprofita la literatura per a la comprensió de la història».

El nomenament de Pere Anguera com a soci d'honor del Centre de Lectura de Reus coincideix amb la celebració del 150è aniversari d'aquesta entitat. El seu president, Jordi Agràs, va destacar que Anguera reuneix amb escreix les condicions que marquen els estatuts de l'entitat per nomenar socis d'honor: «Per la seva dilatada trajectòria al servei de l'entitat i per la seva demostrada fidelitat als principis de catalanitat, cultura i tolerància, mereix aquesta distinció.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.