entre amics

Ja surt el Sol

Rufino Mesa fa deu accions cada dia encarat al gran astre en un projecte artístic d'un any

El món al revés. Cada cop més, descobreixo l'espiritualitat en l'agnosticisme. Gent a la qual es podria etiquetar de descreguda em mostra el que és tenir fe. Persones que estimen la vida tot i que saben que la mort s'autoconvida a les millors festes per aigualir-les. Rufino Mesa és un d'aquests jans que suggereixen immortalitat tot i que no esperen la vida eterna. Rufino Mesa és tel·lúric, un artista lligat a la natura que percep l'ànima dels àtoms. Per això les seves escultures no solen trobar-se en aparadors ni vitrines. Ni trepitgen parquets ben polits i encerats. La seva obra ha de ser acaronada (o colpejada) pel vent. Ha de pair (i patir) la humitat de la pluja. Així viuen les seves creacions, a La Comella, un terreny situat al quilòmetre tres de la carretera del Pont d'Armentera, al costat mateix del barri de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona. L'any 1996 hi havia una masia mig enderrocada que el va fascinar i a força de treball va recuperar casa i terra i va transformar la finca en un parc d'escultures.

Vaig conèixer Mesa prop de la naturalesa, a principi dels anys noranta, en un projecte anomenat Paisatge i Territori que pretenia donar empremta artística a les terres del Pallars. L'artista va soterrar unes destrals (una per cada poble de la comarca) al congost de Terradets.

Sempre l'he vist com un autèntic fill del Sol. I és precisament el Sol el tema del gran projecte que realitza en aquests moments. Un treball que es troba en procés i que va començar a principis d'any i acabarà el 14 de febrer del 2010, un dia després que Mesa hagi complert 62 anys.

El projecte es basa en el mite de l'au Fènix i consisteix a fer seguiment del naixement del Sol durant tot l'any. «No sóc creient. El Sol és una estrella, no un déu. Però és cert que gràcies al Sol som com som», diu Mesa.

Cada dia, al llarg del període que dura el projecte, Mesa fa deu accions davant del Sol. Es tracta d'expressions corporals que tenen una dimensió de pensament. En el projecte també s'inclouen dues grans escultures d'unes quinze tones de pes cadascuna (s'estan enllestint i de moment s'ubicaran a La Comella), dues performances i tres treballs de vídeo. Un d'ells, La ciudad del Sol, es pot veure a Youtube.

Amb aquesta proposta Mesa s'apropa a l'art del segle XXI, en què l'artista ja no crea un sol objecte, sinó que desenvolupa conceptes de materialització diversa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.