Reus inaugura una exposició permanent de l'evolució i els elements de la festa major

«Ara toca festa» s'instal·la al Museu d'Art i Història de Reus i recorre el patrimoni festiu de la ciutat a través d'una recreació virtual

Viu, sent i entén la Festa Major de Reus és l'eslògan que promociona l'exposició Ara toca festa, instal·lada a la sala Reus del Museu d'Art i Història de Reus, i que des d'ahir a la tarda està oberta al públic. Aquesta mostra permanent ha de servir a la ciutat per exposar als ciutadans i als visitants la riquesa de tots els elements que conformen les festes majors de Sant Pere i Misericòrdia de la ciutat. La sala on es mostra l'exposició transporta el visitant al centre de la festa de Reus, i l'acompanya en un recorregut en què la tradició, la història i la modernitat van agafades de la mà. L'exhibició combina elements antics com els gegants bi-centenaris i els nanos de 1947, fets per l'artista reusenc Modest Gené, amb recreacions virtuals del seguici festiu a la plaça del Mercadal en què el visitant té la sensació de veure la festa des de la balconada de la casa Navàs.

«Amb aquesta exposició es pretén donar a conèixer el sentit i l'evolució de la festa major en totes les seves manifestacions», explicava ahir la regidora de Cultura, Empar Pont, i es fa a través de 200 fotografies dels anys vint i posteriors, i de filmacions domèstiques de diverses èpoques, i d'un reportatge del No-Do de la dècada dels cinquanta, però també incentivant els sentits, i més concretament l'oïda amb les diferents músiques i cançons típiques dels dies de festa major, però també amb els sons característics de les tronades a la plaça del Mercadal. La part més informativa es pot trobar en plafons amb petites descripcions dels elements del seguici i de les solemnitats religioses i cíviques que la ciutat celebra per Sant Pere i la Mare de Déu de la Misericòrdia, entre altres aspectes.

A la sala Reus hi ha fins a 100 peces, entre les quals també es troba el simbolisme de la teiera, record de les antigues lluminàries que es penjaven a les façanes de les cases i que possibilitaven la celebració de la festa a la nit, amb la representació d'una antiga teiera o les palmatòries de les finestres. A banda, també s'hi pot veure un canó festiu, que es feia servir per anunciar les festes amb trets de salva.

Quatre anys al Museu

La regidora de Cultura, Empar Pont, calculava que l'exposició s'estarà a la sala Reus del Museu d'Art i Història de la ciutat durant els pròxims quatre anys, fins que no estigui enllestida la futura Casa de la Festa de Reus, moment en què aquesta mostra s'hi traslladarà definitivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.