Edicions de 1984 i Club Editor llancen una nova col·lecció de butxaca

Entre els primers títols hi ha una obra inèdita de Balzac, «La noia dels ulls d'or»

La nova col·lecció portarà el nom de Butxaca 1984 i publicarà uns deu o dotze llibres a l'any a un preu de mitjana de 7 euros. «La idea és poder arribar als lectors no adinerats que, amb aquest preu, es podran arriscar a comprar llibres d'autors que potser no coneixien i que així podran descobrir», comenta Maria Bohigas, editora de Club Editor.

Fins ara, Edicions de 1984 ja tenia una edició de butxaca que ha «fusionat» amb aquesta, que s'alimentarà del catàleg dels dos segells (Al Aswani, Doctorow, Marguerite Yourcenar, Onfray, etc.). Els quatre primers títols són traduccions, però més endavant tenen previst publicar autors catalans de les diferents col·leccions que integren les dues editorials. A més, la nova col·lecció també oferirà inèdits breus, d'unes 130, 140 pàgines. «No teníem per què encarir aquests inèdits i per això hem preferit editar-los en la col·lecció de butxaca», diu Bohigas. En els propers mesos, entre aquests inèdits hi haurà Fup, de Jim Dodge, amb traducció de Martí Sales; Una carta femenina de color blau pàl·lid, de Franz Werfel, amb traducció de Ramon Monton, i Mentre la nit no arriba, de Josué Guimarães, amb traducció de Josep DomènechiPonsatí.

El tiratge serà de dos mil a tres mil exemplars, depenent dels títols, i es distribuirà, al Principat, el País Valencià i les illes Balears. «Demanarem que la col·lecció estigui present als quioscos de la terminal 1 de l'aeroport, inaugurada recentment. La Generalitat hauria d'obligar a tenir més presència de llibres en català en els establiments que d'alguna manera en depenen».

«L'edició de butxaca té cert retrocés a l'Estat espanyol respecte a la resta de països. Fa dos anys es va despertar amb la col·lecció de Grup 62 i ara totes les editorials l'estan reactivant», opina Josep Cots, editor d'Edicions de 1984. Davant del «monopoli editorial» del Grup 62, Bohigas considera que és positiu i necessari que hi hagi un grup fort, però que calen «caps grossos» i iniciatives diverses i contrastades «per al benefici de tothom».

En el cas de Butxaca 1984, l'objectiu és clar: «No volem fer només clàssics per a un públic elitista, sinó llibres de consum amb una bona qualitat d'autors i tots els gèneres», apunta Bohigas.

Pel que fa els quatre primers títols, els Seixanta contes estan considerats com un «compendi» del món poètic i literari de Dino Buzzati, uns contes que va reunir ell mateix el 1958. El volum inclou un pròleg signat per Julià de Jòdar. La set, d'Andrei Guelàssimov, un dels autors contemporanis russos més valorats, està protagonitzada per un jove que ha fet el servei miliar a Txetxènia i ha d'afrontar la inserció en la vida civil. El Danubi, de Claudio Magris, és un llibre que recull les reflexions i experiències de l'intel·lectual d'un viatge seguint el curs del riu europeu per excel·lència. I finalment, un Balzac inèdit, La noia dels ulls d'or, una història d'amor que pren com a metàfora la simbologia dels colors per parlar de l'enfrontament entre el frenesí del plaer i les lleis inexorables del destí i la sang.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.