el reportatge

Refugi contra l'oblit

Calella declararà bé cultural d'interès local el refugi antiaeri del parc Dalmau per poder-lo recuperar

un espai tancat. L'entrada principal del refugi antiaeri del parc Dalmau de Calella passa prou desapercebuda per als usuaris. Hi ha altres accessos, en més males condicions, i també existeix un altre refugi, però està situat en terrenys privats, no gaire lluny d'aquest.

Darrere una porta metàl·lica d'un color verd apagat es poden amagar moltes coses. Si aquesta porta està situada en un dels costats d'una de les esplanades del parc Dalmau on ara es gronxen els infants, amaga molta història. Història de la Guerra Civil espanyola. En un ple extraordinari convocat per avui està previst l'inici del procés per declarar bé cultural d'interès local (BCIL) el refugi antiaeri que ara no es mostra al públic, però que sí que es vol fer en un futur proper. La regidora de Cultura, Pilar Rocafort (ERC), explica que el BCIL és una condició indispensable per poder avançar en el condicionament de l'espai. «Hem demanat una subvenció de 12.000 euros a la direcció general de la Memòria Democràtica de la Generalitat per poder desenvolupar el projecte i n'esperem una resposta positiva», assenyala. El projecte pensat se centrarà en els primers vint-i-cinc metres del refugi, coberts per rajoles i ben consolidats. «Es tracta d'un refugi sense espais grans, sinó que tot són galeries i, fora d'aquests vint-i-cinc metres, la resta de túnels estan excavats directament a la roca i s'endinsen a la muntanya», diu Rocafort. Les actuacions per obrir el refugi se centraran a garantir les condicions de seguretat especialment en el tancament dels accessos a les galeries, per evitar que la gent hi pugui entrar. També s'hi instal·larà un sistema elèctric que permeti il·luminar la zona i se senyalitzarà adequadament la part visitable. «Som conscients que no es tracta d'un projecte de gran envergadura, però es tracta d'una iniciativa molt important per guanyar en oferta patrimonial de la ciutat», diu la regidora, que hi afegeix que l'espai encara és recordat per molts calellencs que el van haver d'utilitzar quan les bombes queien sobre la ciutat.

En aquest context de memòria històrica, des de la regidoria de Cultura també s'ha demanat una segona subvenció, en aquest cas a la Diputació, per poder muntar una exposició sobre els efectes de la Guerra Civil espanyola a Calella i poder-la inaugurar dins el refugi el dia que aquest s'obri a la ciutadania. El projecte de recuperació del refugi antiaeri del parc Dalmau fa anys que es planteja sense èxit. Amb la incorporació, a finals de l'any passat, d'una directora de Patrimoni, Carme Torm, que alhora és la directora del Museu Arxiu Municipal Josep Maria Codina i Bagué, s'han començat a posar les bases per desenvolupar un pla museològic que no només afecti el museu pròpiament dit, sinó tot el patrimoni cultural que pot oferir la ciutat de Calella. «El refugi serà una peça més d'aquest pla, en el qual volem incloure també el far i la capella de Sant Quirze, entre altres elements», assenyala. En aquest sentit, la Diputació també ha estat decisiva, perquè ajudarà econòmicament l'Ajuntament a poder fer el pla. Pilar Rocafort es mostra esperançada que l'arranjament de l'espai es podria enllestir amb certa agilitat i que els calellencs no haurien d'esperar gaire per tornar a obrir les portes de la història. Una història, per molts, encara ben viva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.