Un 35,6% de la població té la llengua catalana com a habitual, i un 45,9%, la castellana

La immigració marca l'important creixement de població catalana en el període 2001-2008. El 2007, un 16,4% dels catalans eren nascuts a l'estranger, i superaven per primer cop el milió d'habitants, dels quals un 36% provenien d'Amèrica. Tot i així, el català «resisteix en condicions difícils», segons Joan, que va destacar que la llengua «incorpora parlants» i té ben encaminada «la transmissió generacional», ja que hi ha més persones que parlen català amb els fills que no amb els pares.

L'enquesta d'usos lingüístics actualitza la del 2003, i constata que el coneixement del castellà és superior al del català, sobretot pel que fa a l'escriptura. Més del 95% de la població adulta diu que entén, sap parlar, llegir i escriure el castellà, dades que en català són sempre més baixes: un 94,6% l'entén, un 78,3% el parla, un 81,7% el llegeix i un 61,8% l'escriu. En el període 2003-2008 el percentatge de persones que declaren que saben parlar català disminueix 3 punts, mentre que augmenten en la mateixa proporció les que el saben escriure.

Segons l'enquesta, el 42,2% de la població de 15 anys o més té interès a aprendre o millorar els coneixements de català. L'interès, però, varia segons la procedència: entre els estrangers, un 68,7% volen millorar, i la xifra baixa fins al 34,5% en les persones provinents de la resta de l'Estat espanyol.

Per territoris, el català és la llengua habitual majoritària en cinc dels set àmbits territorials de Catalunya: Terres de l'Ebre (72,8%), àmbit de Ponent (64,4%), Alt Pirineu i Aran (60,1%), comarques centrals (56,7%) i comarques gironines (50,9%). En canvi, al Camp de Tarragona cau al 33,1% i a l'àrea metropolitana de Barcelona se situa en el 27,8%.

Un altre indicador negatiu és el descens de més de quatre punts en el percentatge de gent que té el català com a llengua inicial, mentre que el castellà disminueix en un punt. Per contra, augmenta cinc punts el percentatge dels que tenen altres llengües com a idioma primer. El percentatge de parlants que declaren que fan servir habitualment el català ha disminuït més de deu punts entre el 2003 i el 2008, però ha crescut més de set punts el percentatge de persones que parlen habitualment tant català com castellà, i més de quatre els que parlen altres llengües.

L'enquesta s'ha fet a partir de 7.140 entrevistes a majors de 15 anys. Per primer cop s'ha fet una mostra específica per a la Vall d'Aran. Un 78,2% dels enquestats entenen l'aranès i un 34,8% el saben escriure. El 23,4% tenen l'aranès com a llengua habitual, per davant del català (16%) però per darrere del castellà (38%).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.