La Casa Irla obre demà el museu com a primer pas per convertir-se en punt de trobada ciutadà

La taverna obrirà a la tardor amb programació cultural estable

Professionals i operaris treballaven ahir a ple rendiment al casal del carrer Algavira, dirigits pel responsable del projecte museogràfic, Pep Camps. El museu dedicat al polític guixolenc que va ser president de la Generalitat a l'exili entre 1945 i 1954 ocupa uns 80 metres quadrats de la primera planta de la que va ser la taverna familiar entre 1894 i 1935, coneguda com a can Romagué. Aquesta mostra permanent s'estructura en tres espais, que presenten el perfil polític i professional d'Irla, que es completa amb una sala de projeccions. Una de les joies del museu és un escriptori que va pertànyer a Irla, que ha estat restaurat. Segons el responsable i veritable impulsor de la Casa Irla, Joan Casamitjana, la funció d'aquest petit museu «és explicar l'Irla polític i l'Irla persona».

L'àrea pública de l'immoble es completa amb la taverna de la planta baixa, que entrarà en servei a partir de la tardor i que s'ha restaurat intentant reproduir l'aspecte de principis de segle XX. De moment, però, en aquest espai, de 180 metres quadrats, ja s'hi programen exposicions (actualment s'hi pot veure el muntatge Interlínia, d'Anna Vilarrúbias) i s'ha fet alguna actuació en una de les sales de la taverna que rebrà el nom d'Auditori Felip Calvet, en honor al també ganxó que va ser secretari d'Irla i que, durant un dinar el 1998 va llançar la idea de recuperar la casa.

El projecte de recuperació de la Casa Irla va arrencar fa una dècada per iniciativa del seu responsable actual i aleshores regidor d'ERC, Joan Casamitjana, amb Joan Alfons Albó (CiU) d'alcalde. Posteriorment, CiU i ERC van distanciar-se i es van donar visions diferents sobre l'ús. CiU tenia por que la Casa Irla es convertís en un centre excessivament polititzat i la cessió es va paralitzar.

Amb el canvi de govern, l'alcalde Pere Albó (PSC) va manifestar ben aviat la seva voluntat de reconduir aquesta situació. Al final de tot el procés s'hauran invertit una mica més de 900.000 euros en la rehabilitació, procedents de fons Feder, la Diputació, la Generalitat i la Caixa de Girona.

La inauguració, amb jornada de portes obertes, es farà demà, a partir de les 12 del migdia, amb la presència del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras; l'alcalde de Sant Feliu, Pere Albó, i el president de la Fundació Irla, el republicà Joan Ridao. Hi actuarà la Coral Cypsella, i es farà un recital de poesia.

Aquest estiu, el museu es podrà visitar de les 5 a les 8 de la tarda, amb servei de bar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.