35.000 llibres de la Biblioteca de Catalunya ja són a la xarxa

Google ofereix un cercador en català de llibres als usuaris d'internet

«L'objectiu del projecte és col·laborar que la cultura que guardem a les biblioteques estigui a la disposició de tothom.» Dolors Lamarca fa un balanç molt positiu d'aquests dos anys de col·laboració amb Google, que han permès la digitalització de 35.000 llibres (el fons de la biblioteca és de quatre milions de documents, entre llibres, revistes, impresos, il·lustracions, etc.). La col·laboració, a més, no és «desinteressada», segons Lamarca, perquè a canvi de cedir-hi el fons, Google forneix una còpia de preservació dels llibres en DVD. Digitalitzar i aplicar el sistema òptic de reconeixement de l'escriptura suposa un cost de 65 cèntims d'euro per plana. Així, els 35.000 llibres digitalitzats han suposat una inversió de prop de sis milions d'euros. La Biblioteca de Catalunya només ha assumit una despesa en recursos humans, i ha contractat unes deu persones a través d'un conveni signat amb el Servei d'Ocupació de Catalunya. «El més important és vetllar perquè els documents no es facin malbé i tornin en bon estat», hi afegeix Dolors Lamarca.

Els llibres digitalitzats en diverses llengües són tots de domini públic (els drets d'autor expiren al cap d'uns 70 anys), no estan duplicats a la xarxa i estan en bon estat de conservació. «Els volums que es troben a Google són una bona representació del que tenim a la biblioteca», conclou Lamarca. Entre els volums hi ha títols històrics del segle XVIII i volums del XIX: el Don Juan de Serrallonga, de Víctor Balaguer (1868), els Cuentos de l'avi, de Serafí Pitarra (1867), o la Crònica catalana, de Ramon Muntaner (traducció al castellà d'Antoni Bofarull, 1860), entre d'altres.

El projecte continua endavant, i es preveu digitalitzar cent mil llibres més en els pròxims anys.

A més, quatre biblioteques més de Catalunya seguiran el mateix procés, la Biblioteca de l'Ateneu, la del Seminari de Barcelona, la de l'Abadia de Montserrat i la del Centre Excursionista de Catalunya. La Biblioteca de Catalunya és una de les trenta biblioteques del món que participen en el projecte amb Google. A la presentació del balanç de l'acord, ahir, va assistir-hi Luis Collado, director de Google Books Espanya, que va recordar que el català és la catorzena llengua més utilitzada a Google Books, i que per això hi ha un cercador en català disponible en 42 llengües (http:// books.google.cat).

A banda, la Biblioteca de Catalunya també disposa a la seva pàgina web de diversos llibres digitalitzats: 100 incunables, 270 llibres del segle XVI al XVII, 202 del XIX al XX, 178 làmines, 121 partitures, 300 cartells i més de deu mil fotografies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.