Estudien el subsòl de l'antic aeròdrom republicà de Santa Oliva

Investigadors de l'Estació Territorial de Recerca Penedès i de l'Institut d'Estudis Penedesencs estan fent prospeccions geofísiques de l'antic aeròdrom republicà de Santa Oliva. Els resultats de la recerca s'integraran en el projecte de creació d'un centre d'interpretació dels aeròdroms republicans penedesencs, coneguts com El Vesper de la Gloriosa, a Santa Margarida dels Monjos.

El de Santa Oliva és l'únic aeròdrom del Baix Penedès d'El Vesper de la Gloriosa, del qual també formen part els dels Monjos, Sabanell i Pacs-Vilobí. Amb la prospecció geofísica, que ja s'ha fet també al dels Monjos, es pretén obtenir informació per documentar restes constructives relacionades amb l'ús militar de la zona (casetes de control, barracons, etc.) i emplaçaments de refugis antiaeris en el perímetre del camp. També s'assajarà la caracterització de les restes d'explosions provocades en els bombardejos.

L'aeròdrom de Santa Oliva (també conegut com del Vendrell) abastava terrenys dels municipis d'Albinyana, Banyeres i Santa Oliva, i va ser un important camp d'aviació de les forces aèries de la República. La seva construcció s'inicià a finals de 1937 i va conclouré la primavera de 1938. Tenia dues pistes inicials i després se n'hi va afegir una tercera, amb la intenció de ser emprat per diverses unitats aèries de caça i de bombardeig. Des d'aquest camp, diverses unitats de caça intervingueren en els fronts del Segre i de l'Ebre. L'aeròdrom fou abandonat el dia 15 de gener de 1939. Sis dies després fou ocupat pels franquistes.

En les prospeccions geofísiques també han participat l'empresa SOT Prospecció Arqueològica i arqueòlegs del Taller de Projectes de la Universitat de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.