La casa de Dalí a Portlligat obre als visitants una torreta amb audiovisuals

Era un taller addicional que l'artista utilitzava per fer-hi escultures i «performances»

La torreta, situada a la zona de l'olivar, té unes claraboies de vidre al sostre que permetien a Dalí pintar els peus dels seus models des de sota, com es pot comprovar en el Palau del Vent que es troba a la Sala Noble del Teatre-Museu Dalí de Figueres. «Els grans artistes del Renaixement, com ara Tiziano i Tintoretto, també tenien aquest tipus de perspectives en els seus estudis», deia ahir Pitxot, acompanyat pel secretari general de la fundació, Lluís Peñuelas. Va ser Peñuelas qui va proposar el nom de torre de les olles per a aquest nou espai incorporat a la visita, ja que a la façana nord de la torreta es van encastar uns recipients de terrissa amb forats perquè xiulessin quan bufava la tramuntana i sobretot el mestral. «A Dalí li agradaven molt aquests sons de la natura», va dir Pitxot.

Dins la torreta hi ha un piano atrotinat que Dalí va utilitzar en algunes de les seves accions artístiques, en una de les quals el pobre instrument va acabar dins del mar. Al seu costat s'han instal·lat dues pantalles on es projecta un audiovisual de sis minuts, concebut pel Centre d'Estudis Dalinians. Són reportatges dels anys seixanta i setanta, provinents del No-Do i les filmoteques espanyola i francesa, que permeten veure com era la vida i l'activitat artística de Dalí a Portlligat.

Nova guia de la casa

A finals de l'any passat, Triangle Postals i la Fundació Gala-Salvador Dalí van editar una nova guia de la casa de Portlligat, amb textos d'Antoni Pitxot i Montse Aguer, imatges d'època i fotografies realitzades per Jordi Puig. En aquesta guia, s'hi recull la següent cita de Dalí, que mostra la importància que Portlligat tenia per a ell i la seva activitat artística: «Portlligat és el lloc de les realitzacions. És el lloc perfecte per al meu treball. Tot es conjura per tal que sigui així: el temps discorre més lentament i cada hora té la seva justa dimensió. Hi ha una tranquil·litat geològica: és un cas planetari únic.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.