Les cites artístiques de la tardor

John Cage, Kupka, Picasso, Maillol, Guinovart, Quim Monzó i Agustí Centelles, estrelles d'una temporada descafeïnada

Eros s'instal·la a Can Picasso.
Imatges secretes. Picasso i l'estampa japonesa eròtica. Del 5 de novembre al 14 de febrer. Una evidència: tota l'obra de Picasso està imbuïda d'erotisme i de sensualitat. Ara bé, sempre es pot anar més enllà d'allò més obvi. Aquesta exposició reuneix per primera vegada una selecció d'estampes eròtiques japoneses que havien format part de la col·lecció particular de Picasso. A la mostra, aquest fons entrarà en diàleg amb gravats de temàtica eròtica creats pel geni malagueny entre els anys 1964 i 1970.

El MNAC, d'aniversari.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya celebra 75 anys. Com? Amb exposicions d'alt interès que s'inauguraran a principi de desembre. La principal és Convidats d'honor, que aplegarà unes 80 obres del patrimoni artístic català, o fortament vinculat amb Catalunya, que avui estan disperses pel món. Jaume Huguet, Bernat Martorell, Damià Forment, Marià Fortuny, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joan Miró, Salvador Dalí o Pablo Picasso seran aquests convidats tan singulars de la festa d'aniversari del museu. Coincidint amb aquest projecte d'alta volada, també es presentarà l'exposició La princesa sàvia. Les pintures de Santa Caterina de la Seu d'Urgell, que reunirà el conjunt complet de frescos que decoraven la capella dedicada a aquesta santa a la catedral de la Seu d'Urgell, i que actualment estan dispersos.

Kupka, el pioner de l'abstracció, a la Fundació Miró.

František Kupka. Del 28 de novembre al 24 de gener. La Fundació Miró ensenyarà, per primer cop a l'Estat espanyol, prop de 80 teles i dibuixos de l'artista txec, provinents del Pompidou de París –la seva directora adjunta, Brigitte Léal, n'és la comissària–. A la mostra, també es podran veure documents pertanyents a la col·lecció de Pierre Brullé, gran expert en Kupka, el primer pintor que va gosar explorar l'abstracció amb l'anhel de desafiar el surrealisme. Kupka, a qui han dedicat importants mostres els museus més destacats de França, els Estats Units o el Japó, no ha tingut mai una exposició retrospectiva a Barcelona. Imperdonable.

Tribut a Cerdà, al CCCB.

Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat versus projecte. Del 20 d'octubre al 21 de febrer. Remirar el passat per repensar el present i, sobretot, per imaginar el futur. Nova dissecció del Projecte Cerdà, el revulsiu urbà que va provocar una transformació inimaginable en la Barcelona de meitat del segle XIX. És, però, la realitat fidel al projecte? El repte d'aquesta mostra és difondre la idea que és possible emular l'ambició de la generació coetània de Cerdà.

World Press Photo. Del 10 de novembre al 13 de desembre. Aquesta exposició –el recull de les obres guanyadores del concurs homònim– és la principal mostra itinerant de fotoperiodisme del món.

BAC! 09 Pandora's (Dona/Art/Avui). De l'1 de desembre al 3 de gener. La tradicional cita expositiva del festival Barcelona Art Contemporani BAC! està dedicada aquest any a l'obra d'artistes que són referència ineludible d'una generació de creadores que reivindiquen el paper de la dona en l'art.

Balcells, Centelles, Monzó... i més, a l'Arts Santa Mònica.

L'Arts Santa Mònica ordena les seves exposicions en blocs temàtics. Aquesta tardor toca fotografia a dojo. Eugènia Balcells presentarà Freqüències (del 23 de setembre al 29 de novembre), un projecte d'investigació, aliat amb la ciència, que busca en el moviment de les ombres l'energia de la llum. Coincidirà en el temps amb una exposició de Mireia Sentís, una altra fotògrafa de llarg recorregut. La part de fotografia històrica té per protagonista absolut Agustí Centelles en l'exposició El camp de concentració de Bram, 1939 (del 27 d'octubre al 10 de gener). L'exposició mostrarà una tria de les més de 600 imatges fetes per Centelles a Bram, així com una selecció de textos del seu diari.

I això no és tot. Abans d'acabar l'any, l'Arts Santa Mònica canviarà de registre expositiu. Serà el torn del bloc de narratives, que tindrà un convidat ben especial: Quim Monzó. L'exposició (del 18 de desembre al 28 de febrer) farà un recorregut suggestiu per tota la trajectòria, obsessions creatives i particularitats de l'escriptor.

El Maillol pintor, a la Pedrera.

Maillol. Del 20 d'octubre al 31 de gener. Més d'un centenar d'obres resseguiran totes les facetes creatives d'aquest artista nord-català. Es podrà veure un fons de la seva escultura, que va des de formes hereves del segle XIX fins a la modernitat del segle XX, a més d'una part important de la seva pintura, una faceta ben poc coneguda de Maillol. També hi haurà peces de tapisseria i ceràmica.

Art islàmic, al Caixafòrum.

Obres mestres de l'art islàmic. Col·lecció del Museu Aga Khan. De l'1 d'octubre al 17 de gener. Una selecció de les obres més importants de la col·lecció del futur Museu Aga Khan –obrirà les seves portes a la ciutat canadenca de Toronto l'any 2011– pot ajudar a millorar el coneixement del món musulmà que durant segles i a partir de les conquestes islàmiques no només va estendre la religió sinó també va transmetre el seu coneixement, la seva tècnica i la seva cultura. La col·lecció del Museu Aga Khan comprèn més de 700 obres que van des del segle VII fins al XX i que cobreixen tot l'àmbit geogràfic de l'islam, de la península Ibèrica i l'Àfrica del nord fins a la Xina i el sud-est asiàtic.

Mig segle de l'editorial Dalmau, al Museu d'Història de Catalunya

Editorial Dalmau. Del 5 al 25 d'octubre (dates provisionals). L'editorial fundada l'any 1959 per Rafael Dalmau i Farreres conjuntament amb la seva filla Maria Carme Dalmau i Dalmau continua com a empresa familiar a mans de la tercera generació i com a un dels referents de l'edició en la difusió de la història, la geografia i la cultura popular catalanes.

Treballant en silenci! Colònies industrials a Catalunya. Del 17 de novembre al 15 de febrer. L'objectiu és donar a conèixer les colònies industrials repartides al llarg dels rius i revelar les interioritats d'aquest fenomen de la industrialització catalana.

L'Espanya rural, a Foto Colectania
Treballs de camp. Del 18 de setembre al gener. Selecció de fotografies de l'Espanya rural, majoritàriament en blanc i negre, de Rafael Sanz Lobato i Cristóbal Hara, dos reconeguts fotògrafs espanyols molt poc coneguts pel gran públic.

Les dues Corees, a La Virreina.

Noh Suntag: estat d'emergència. Del 6 de novembre al 24 de gener. Noh Suntag, nascut a Seül el 1971, és un dels pocs fotògrafs que ha aconseguit captar i comparar Corea del Nord i Corea del Sud.

Frédéric Nauczyciel. Demeure intime, reconstructions de l'intime familial. Del 19 de novembre al 14 de febrer. Aquest artista francès investiga la intimitat de les diverses tipologies familiars.

Porcellana imperial xina, al Museu de Ceràmica.

Elegància i minimalisme. Porcellana imperial xinesa de les Col·leccions Baur de Ginebra. De l'1 d'octubre al 30 de gener. Especialitzades en peces petites i rares procedents de la cort imperial, les Col·leccions Baur de Ginebra abracen un període de més de mil anys, entre els segles VIII i XIX. Gran ocasió per delectar-se amb la perfecció de la manufactura, la delicadesa de les formes i colors i els usos rituals relacionats amb la tradició zen.

Zeng Fanzhi, a la Fundació Godia.

Zeng Fanzhi. Del 20 d'octubre al gener. Aquest artista està considerat un dels valors més sòlids de la plàstica xinesa, i els últims anys ha fet el salt a les galeries més prestigioses, les grans exposicions internacionals i els museus. A la Fundació Francisco Godia exposarà obres de la seva col·lecció particular: les més personals, les que no ha volgut vendre mai.

Una mirada a la sida, a Casa Àsia.

De principi d'octubre a finals de novembre, El poder de la història, una exposició sobre la història recent de Corea del Nord.

I, a partir de l'1 de novembre, s'inaugurarà una exposició sobre la mirada europea i asiàtica a la sida. Hi participaran, principalment, artistes tailandesos i europeus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.