Coixet revela la seva passió pel Japó

La directora estrena «Mapa dels sons de Tòquio», una història d'amor amb la ciutat nipona com a teló de fons

David (Sergi López) és un català que regenta una botiga de vins a Tòquio. La seva dona, Midori, se suïcida, cosa que trastoca el pare de la noia, el senyor Nagara, un empresari que culparà David de la mort de la seva filla. És per això que el vol veure mort. La feina l'encarreguen a Ryu (Rinko Kikuchi), que treballa al mercat de peix de Tòquio, però esporàdicament accepta encàrrecs com a assassina a sou. Mapa dels sons de Tòquio es concentra en l'encontre sentimental entre David i Ryu, sempre sota el prisma d'un amic eternament enamorat de la jove, tècnic i col·leccionista de sons, que aporta la narració poètica de la història. «El so de la pel·lícula és un personatge més», opina Coixet, que ha abocat al film la seva admiració per la ciutat de Tòquio. La barcelonina és seguidora també d'escriptors com ara Haruki Murakami, i avisa que en la creació artística les influències travessen totes les disciplines. «És absurd jutjar les pel·lícules només per les referències cinematogràfiques», opina. Coixet –que ha publicat també l'obra en format llibre a l'editorial Tusquets– firma una pel·lícula tràgica, de personatges solitaris, un film de silencis que, com agrada a la directora, deixa oberts misteris que no es revelen. «Com més diferents som, més veus que l'ésser humà està fet per trobar-se», reflexiona Sergi López sobre el contrast entre la cultura catalana i japonesa. De fet, l'actor afirma que conèixer Rinko Kikuchi ha estat el gran «tresor» del rodatge. «Treballar amb ella et reconcilia amb la idea que actuar pot ser simple», assegura. L'actriu japonesa, per la seva banda, va explicar ahir la clau per fabricar el seu personatge: «Vaig mirar dins meu si seria capaç de matar algú per la mort d'un ésser estimat. I vaig descobrir que sí, perfectament.» López diu que Coixet va fer més fàcils les escenes de contingut sexual, i que el moment en què va passar més vergonya va ser quan canta en un karaoke. López, que al setembre actua al TNC amb el monòleg Non solum, està treballant actualment en un petit paper a Pa negre, que dirigeix Agustí Villaronga a partir de l'obra d'Emili Teixidor, i que s'està rodant a Berga i altres localitats catalanes.

Del Grec a Vilanova

Sergi López anirà avui per primer cop al renovat cinema Bosc de Vilanova i la Geltrú, la seva ciutat. Un acord entre el propietari del cinema (que estava tancat des de feia dos anys) i l'Ajuntament ha permès reobrir l'històric equipament, situat a la rambla Principal, al centre del municipi. Avui, a les 20.00 h, s'hi projectarà el film, i l'actor hi assistirà. «A França he fet sovint presentacions amb el públic a la sala, però és la primera vegada que ho faig a Vilanova», explica López, que anit va participar en la gala d'estrena al Teatre Grec de Barcelona. El d'avui a Vilanova serà una projecció amb convidats, tot i que part de les entrades s'han reservat per al públic –aproximadament un centenar, la meitat de les 205 localitats que té la sala–. López, que serà l'únic membre de l'equip en aquesta estrena local, intervindrà abans de començar la projecció, i s'ha previst també un debat posterior amb els assistents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Mapa de los sonidos de Tokio

«Mapa de los sonidos de Tokio»

Gènere: Drama
Direcció: Isabel Coixet.
Intèrprets: Sergi López, Min Tanaka, Rinko Kikuchi.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a