cinema

Dones desesperades a la frontera

Preferentment a través del western, el cinema nord-americà ha fet una singular atenció a la frontera dels EUA amb Mèxic, sobretot als llocs de pas situats cap a l'oest, definint un espai de límit i de trànsit, de fugida i de conflicte. I, evidentment, de tràfic humà, en la mesura que, mentre els corrents migratoris es desborden, la frontera esdevé un obstacle que vol ser infranquejable. Menys abordada cinematogràficament, al nord també hi ha una vasta frontera, que limita amb el Canadà, per on continuen intentant passar clandestinament grups humans (sobretot provinents de països asiàtics) en condicions inhumanes. Un dels seus llocs de pas, travessat pel riu Saint Lawrence, que tendeix a glaçar-se, és l'escenari natural de Frozen river, opera prima de Courtney Hunt que, avalada amb el premi del Jurat del Festival de Sundance de l'any passat, es presenta com una de les més notables aportacions recents del cinema nord-americà independent. Això, mentre que la pel·lícula té un suport fonamental en la credibilitat de la veterana actriu Melissa Leo, que, assumint el personatge d'una dona que s'ha d'espavilar en un moment difícil, va ser nominada a l'Oscar a la millor actriu després d'haver aconseguit el premi a la millor interpretació femenina en el darrer festival de Sant Sebastià.

En un pas de la frontera dels EUA amb el Canadà, doncs, la guionista i cineasta debutant Courtney Hunt hi singularitza una representant de l'Amèrica blanca pobra (per no dir de la white trash) que, a punt d'acabar de pagar la caseta on viu amb els seus dos fills, ha sigut abandonada pel seu home, un jugador que, a més, s'ha endut els diners de l'última paga de la hipoteca. A la vegada, Hunt hi vol fer present que en aquesta zona fronterera dels EUA també hi ha indis confinats en una reserva a través del personatge d'una mohawk amb una profunda ferida íntima. Aquestes dones, vivint una situació pròxima a la desesperació i patint l'absència masculina per mort o abandonament, estan destinades a compartir un negoci que, essent el de tràfic d'humans, planteja problemes ètics ineludibles. El drama social amb dimensió moral es combina amb l'acció amb intriga des del moment en què es torça una de les operacions clandestines a la frontera. Una experiència límit durant la qual una relació interessada, per necessitats de supervivència, esdevindrà una amistat inesperada després d'episodis de traïció i cobdícia que poden semblar una mica forçats amb vista a la creació de conflictes dramàtics. Frozen river és una pel·lícula digna sobre una realitat del present que es vol fer cinematogràficament visible. També s'hi poden reconèixer algunes marques de cinema independent nord-americà. Però, certament, hi ha una credibilitat a la qual no és aliena Melissa Leo, una d'aquelles actrius de caràcter que, finalment, ha tingut una gran oportunitat per demostrar el seu talent.

Títol original: Frozen river. EUA, 2008. Directora: Courtney Hunt. Intèrprets: Melissa Leo, Misty Upham, Charlie McDermott.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Frozen river

«Frozen river»

Gènere: Drama
Direcció: Courtney Hunt.
Intèrprets: Melissa Leo.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a