Discrepàncies internes forcen Bru de Sala a renunciar a la presidència del Conca

Francesc Guardans s'entreveu com el seu successor però hi ha altres consellers interessats a liderar l'organisme

En tota polèmica acostuma a passar que no tothom té la mateixa visió de com i per què es desencadenen les discrepàncies. Però en el cas del Conca sí sembla haver-hi consens en el fet que Xavier Bru de Sala no té el perfil per presidir l'organisme, que es va constituir el mes de març passat. «Va ser un greu error nomenar-lo», deia ahir un dels membres del Consell de les Arts sense voler que transcendís el seu nom. «És una persona autoritària», exclama aquest integrant –i no és l'únic que ho diu– del Consell: «Bru de Sala no ha buscat el consens, ho volia fer tot a la seva manera... una manera precipitada. Segurament no s'esperava que les úniques decisions del Conca que tiren endavant són col·legiades i que necessiten llargs debats.» Aquest mitjà va intentar ahir contactar amb Bru de Sala per conèixer la seva versió dels fets, però no va respondre al telèfon.

«Les diferències de criteri i de plantejament dels projectes eren importants. I va ser ell mateix [Bru de Sala] qui va dir que el millor per tots era abandonar el càrrec», revelava ahir un altre membre del Consell, per a qui en la decisió que ha pres Bru de Sala també han influït altres qüestions com ara que l'ens no disposa encara de seu pròpia. «Bru de Sala va començar molt ambiciós però es va desgastar.»

En el que també hi ha consens, i aquest remarcable, és en el fet que «mai», ni ara tampoc, hi hagut cap crisi profunda en el si del Conca. «Ningú s'ha barallat, ningú s'ha insultat... Aquí no hi ha hagut cap drama i seria una barbaritat dir que hi ha mala maror. Bru de Sala ha fet molta feina ben feta, ha donat un impuls clau per arrencar el Consell, i ara deixa la presidència però seguirà com un conseller més: tots estem entusiasmats que sigui així», emfasitza una altra veu interna de l'organisme.

Una altra qüestió més delicada és que pocs amaguen que dins del Consell hi ha personalitats «molt marcades i fortes» i, anant una mica més enllà, més d'un membre que anhela liderar l'ens. Just després que Bru de Sala presentés la renúncia van sortir dos candidats amb el ferm desig de rellevar-lo: l'advocat Francesc Guardans, l'actual secretari del Consell, i la crítica d'art Pilar Parcerisas, la vicepresidenta primera. En aquell mateix moment, el gros dels membres del Consell –segons algunes fonts, tots sense excepció– van alinear-se clarament amb l'opció de Guardans.

«Tots apostem per Guardans i ara esperem que el president Montilla sigui sensible amb la nostra voluntat», exigia ahir un dels membres. Caldrà veure-ho: el president de la Generalitat té l'última paraula –obligatòriament ha de triar entre els onze membres del Consell– i ahir fonts pròximes al govern català insinuaven que «no és tan clar d'entrada» que la seva opció sigui Guardans. Des de la Generalitat, fa temps que tenien coneixement de l'ambient enrarit que hi havia a les reunions del Consell per la falta d'entesa entre Bru de Sala i la resta de membres.

El fet que la notícia es filtrés a la premsa ha disgustat alguns dels membres del Consell, que ni tan sols volen donar la seva opinió i resten en l'anonimat. «Estic molt dolgut perquè és lamentable que això hagi passat. Em nego a entrar en el joc maquiavèl·lic dels polítics. De l'únic que s'hauria de parlar és de la promoció que fa el Conca de la cultura. La resta són ximpleries sotmeses als interessos particulars de vés a saber qui.»

Abans de la filtració, el Conca tenia intenció de fer pública la renúncia de Bru de Sala a finals d'any. «Volíem un relleu sense titulars.» I tenia arguments per esperar unes setmanes més, perquè ara la polèmica s'ha ajuntat amb la pròxima entrega dels premis nacionals de cultura –el 3 d'octubre a Lleida, molt probablement amb Bru de Sala encara de president– i amb la presentació de projectes tan importants com el pla integral de la dansa i, aquest mateix dijous, del codi de bones pràctiques en l'àmbit de la música.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.