Egoyan obre un Sant Sebastià protagonitzat per Tarantino

El gironí Isaki Lacuesta competirà amb «Los condenados»

Quentin Tarantino va presentar a Canes Inglourious Basterds, la seva particular visió sobre la resistència francesa i l'actuació d'un grup de soldats jueus nord-americans contra els nazis, però està disposat a promoure intensament la pel·lícula per contribuir a salvar del naufragi la companyia Miramax, que va donar-li suport des dels inicis de la seva carrera. Junt amb Brad Pitt i Christopher Waltz, que interpreta de manera enlluernadora un oficial nazi, presentarà el film a Sant Sebastià, dins la secció Zabaltegi-Perles d'Altres Festivals, en la jornada inaugural en què Etom Egoyan, que sembla haver perdut el reconeixement adquirit amb films com ara Exotica i El dulce porvenir, obrirà la secció oficial, amb Chloé. Protagonitzada per Liam Neeson i la gran Julianne Moore, la pel·lícula parteix del fet que una dona sospita que el seu marit és infidel i el posa a prova contractant una jove atractiva que li explicarà les seves trobades fogoses amb l'home. Com és habitual en el cinema d'Egoyan, allò que pot sospitar-se és que la història es tenyirà d'ambigüitat pel que fa als límits incerts entre la veritat i la mentida o la realitat i la fabulació: la infidelitat és certa o imaginada?

Situant-se en un terreny molt diferent, en la seva primera incursió plena en el llargmetratge de ficció després d'uns documentals tan singulars com ho són Cravan vs Cravan i La leyenda del tiempo, Isaki Lacuesta s'acosta amb Los condenados a alguna cosa tan ambigua com l'herència de la guerrilla revolucionària a través de la recerca del cadàver d'un militant desaparegut. De manera significativa, els actors són argentins, però el desenvolupament argumental evita la identificació dels fets amb un país per convidar a una reflexió sobre els efectes de l'ús de la violència. Los condenados competirà en la secció oficial, de la qual destaca la participació de tres cineastes francesos: François Ozon, l'èxit més gran del qual és 8 Femmes; Christophe Honoré, que l'any passat també va concursar a Sant Sebastià amb La belle persone, i Bruno Dumont, inèdit comercialment a l'Estat espanyol tot i haver guanyat dues vegades, amb L'humanité i Flandes, el Gran Prix del Festival de Canes. De fet, amb la retrospectiva La Contraola: Novísimos del Cine francés, el festival sembla que vulgui reparar parcialment el desconeixement d'una part significativa del cinema francès recent. La forta presència francesa es completa amb el fet que Laurent Cantet, el director de Dans les murs, és el president del jurat que ha de valorar els films de la secció oficial.

A banda de la secció oficial, però competint pel premi destinat als nous realitzadors, es presentarà el documental Màscares, la segona pel·lícula d'Elisabet Cabeza i Esteve Riambau, que van debutar amb La doble vida del faquir. El film ressegueix la gestació del muntatge teatral Su seguro servidor, Orson Welles, dirigit pel mateix Riambau i protagonitzat per Josep Maria Pou, que revela alguns dels secrets amb els quals exerceix el seu ofici d'actor. Un altre documental de producció catalana, Ich bin Enric Marco, dirigit per Santiago Fillol i Lucas Vernal a propòsit de l'home que va inventar-se el seu passat com a presoner d'un camp de concentració nazi, també s'exhibirà a Sant Sebastià, en aquest cas dins l'apartat Made in Spain, després de ser projectada en diversos festivals internacionals i prèviament a la seva estrena a l'Estat espanyol.

La 57 edició del festival de Sant Sebastià dedicarà la seva retrospectiva clàssica a Richard Brooks, el director, entre altres, de l'adaptació cinematogràfica d'obres literàries tan diverses com ara La gata sobre el teulat de zinc, Lord Jim i A sang freda.El premi Donostia es concedirà al britànic Ian McKellen, actor shakespearià que ha adquirit popularitat mitjançant la interpretació del personatge de Gandalf en la versió cinematogràfica de la saga El senyor dels anells. A més de l'esplèndid nou film de Tarantino, la secció Zabaltegi-Perles, una de les més concorregudes del festival, projectarà, entre altres, les noves propostes de Woody Allen, Johnnie To, Jim Jarmush, Bahman Ghobadi i Ang Lee. També les dues grans triomfadores del darrer festival de Canes: La cinta blanca, amb la qual Michel Haneke va guanyar la Palma d'Or, i El profeta, que va distingir Jacques Audiard amb el Gran Prix. A més, provinent de la Quinzena de Realitzadors de Canes, s'exhibirà una delicada meravella de pròxima distribució a l'Estat espanyol: Yuki i Nina, codirigida pel japonès Noburo Suwa i l'actor francès Hypolite Girardot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.