El Festival de Sitges afronta la crisi reduint el nombre de projeccions

«Rec 2» obrirà dijous la 42ena edició del certamen

Hi haurà una sala menys (la Tramuntana, situada a l'hotel Gran Sitges) i es faran menys projeccions per reduir despeses, però el nombre de pel·lícules, que sempre és abundant a Sitges, es mantindrà en la 42ena edició del festival. En una roda de premsa celebrada ahir al Palau Marc de Barcelona, durant la qual també van intervenir Antoni Lladó, director de l'ICIC, i Gabi Serrano, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sitges; Àngel Sala, director del festival, va explicar que calia fer l'esforç per no reduir la programació perquè la crisi econòmica no es tradueix en una crisi creativa, almenys pel que fa al cinema fantàstic, i perquè és important que l'oferta sigui diversificada per satisfer la varietat de gustos cinèfils en un moment en què els festivals s'han convertit en una oportunitat de veure films marginats dels circuits comercials: «Per això a Sitges s'hi poden trobar moltes coses. Hi ha pel·lícules que regiren l'estómac, però també d'altres que exemplifiquen el cinema fantàstic d'autor, com és el cas de les pel·lícules de Tsai Ming Liang, Pen-ek Ratanaruang, Raya Martin i Alexei Balabanov.»

El criteri de programació vol ser obert, de manera que sigui capaç de reflectir la diversitat del gènere, però l'aposta pel «fantàstic» és clara. Fa uns anys, amb la denominació «Festival Internacional de Cinema de Catalunya», l'oferta de Sitges va obrir-se a altres gèneres, tot i que amb el predomini del fantàstic. Però si l'edició anterior, amb la supressió de la secció Gran Angular, manifestava la voluntat de recuperar totalment el caràcter «fantàstic», el canvi de nom amb què s'ha presentat la 42ena edició ho confirma: Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Àngel Sala, defensor absolut del gènere, ho celebra, com també que el festival reflecteixi les notables aportacions recents del cinema català al fantàstic. Així, a més d'inaugurar amb Rec 2, l'esperada seqüela de Jaume Balagueró i Paco Plaza de la sinistra història rodada en un edifici ocupat per «fantasmes» de l'Eixample de Barcelona, el festival projectarà en la secció oficial Ingrid, un film d'Eduard Cortés (el director de Yo) que es presenta com una barreja de suspens i d'experimentació visual, i, en l'apartat de no-ficció de la secció Noves Visions, Son & Moon, un documental de Manuel Huerga amb imatges enregistrades i narrades per l'astronauta Michel E. López Alegría durant una estada de set mesos a l'Estació Espacial Internacional situada a 400 quilòmetres de la Terra. Tanmateix, en aquesta edició ha desaparegut la secció Audiovisual Català, destinada a la presentació de noves produccions catalanes.

A més de Rec 2, que va ser presentada en la Mostra de Venècia, en la jornada inaugural es projectarà Alien, amb motiu del 30è aniversari del mític film de Ridley Scott. Després de la projecció, prevista a dos quarts de cinc de la tarda, hi haurà un col·loqui amb Walter Hill, productor de la tetralogia Alien i també guionista d'algunes de les pel·lícules que en formen part. El festival concedirà el premi La Màquina del Temps a aquest cineasta que, en les dècades dels setanta i vuitanta, va renovar el cinema de gènere amb 48 horas, Driver, The Warriors: Los amos de la noche i Forajidos de leyenda. Com és habitual, Sitges tindrà molts altres homenatjats. Esmentarem la concessió del Gran Premi Honorífic als actors Malcolm McDowell (assistirà divendres, 2 d'octubre, a la projecció de La taronja mecànica, de pròxima reposició a les sales comercials) i Viggo Mortensen, que serà a Sitges per promoure The road, que clourà el festival després de formar part de la secció oficial de la Mostra de Venècia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.