El Circ Cric tornarà a fer gira amb una vela més reduïda

El 2007, el Circ Cric va decidir abandonar la gira després d'haver estat objecte d'incomprensió dels ajuntaments i una competència deslleial. Va provocar una revolució que va obligar al Departament de Cultura a establir un programa específic fins a crear la xarxa de Ciutats Amigues del Circ. Que surtin a fer gira no vol dir, forçosament, que el panorama hagi millorat. El Circ Cric té previst arrencar la gira l'estiu i tardor vinents amb una vela més petita que permeti anar a municipis més petits. La revista Presència publica diumenge una entrevista a Jaume Mateu, conegut per Tortell Poltrona a la pista, en què s'esplaia parlant de la situació del circ a Catalunya.

Des de dissabte i fins al 22 de novembre el Cric serà a la plaça Margarida Xirgu presentant l'espectacle 35 anys fent de pallasso!, els racons de la memòria. L'estada, dins del cartell del Teatre Lliure, inclourà entrades com la mítica puça acròbata, un número que no es va representar a Sant Esteve de Palautordera la primavera passada. En aquest muntatge, que repassa la llarga carrera del pallasso i que arrenca amb gags del programa de televisió Poltrona Express, es mostra un exercici de trapezi gran volant. Per Poltrona, és l'exercici que fa més evident la seva definició de circ com a poema visual amb el qual poder explicar coses. Després d'aquesta temporada al Lliure, s'eliminarà una altra vegada el número perquè la vela, de menors dimensions, no permet fer-hi aquesta acrobàcia.

Al Lliure, el Cric hi arriba amb una vela que té 1.096 localitats. Poltrona, que agraeix la sensibilitat del Lliure envers el circ (el director, Àlex Rigola, s'ha compromès a programar-lo cada dos anys a la plaça fins que no hi hagi un espai estable a la ciutat), aclareix: «La visita a Barcelona és per raons marineres: anem on hi ha peix a pescar.» L'espectacle ha estat revisat pel seu fill Blai, que té una companyia pròpia a l'Estat francès –«ens fa fora de la plaça», perquè estarà programat al Mercat de les Flors–. El fill diu que ha netejat poques coses d'un espectacle molt rodat i que té uns números molt treballats durant anys pel seu pare. Poltrona diu, irònic, que la seva lluita és escurçar la funció. Montse Trias, la dona de Poltrona, celebra el treball d'en Blai, que disposa de la tècnica que ells no van poder tenir perquè van entrar al món del circ massa grans i per la falta d'estudis de circ a Catalunya. La família en bloc participa al Lliure, ja que Roc Mateu és el responsable de so i la Luara fa de mossa de pista. Amb el canvi de vela, la companyia aposta per fer una mirada artística més innovadora aprofitant la intimitat que dóna actuar més a prop del públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.