Les obres de les pistes d'atletisme de Vilassar de Dalt deixen al descobert una necròpolis romana

La troballa, excepcional, no afectarà la construcció de la instal·lació esportiva

Sota el terra de les pistes esportives finançades amb els diners del fons Zapatero s'hi amagaven els vestigis de la història antiga de Vilassar de Dalt. L'actuació urbanística va començar el mes de maig, i des del començament, atesa la previsió dels arqueòlegs, un equip de l'empresa Antequem SL, dirigida per Lourdes Moret, i representants del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt han treballat sobre el terreny. Fins al mes d'agost s'ha actuat a la zona per documentar les restes i, en especial, excavar aquelles estructures que podien quedar afectades pel desenvolupament de l'obra. L'espai del jaciment, segons assenyala el tècnic del museu, Enric Ortega, és d'uns 100 metres quadrats i està situat al bell mig de la part central que deixa la pista. «Els resultats de l'excavació són excepcionals perquè en un mateix espai hem localitzat elements que no acostumen a estar junts, com són restes vinculades al món agrícola i una necròpolis amb una trentena de tombes», explica.

En concret, Ortega enumera un conjunt d'onze sitges per emmagatzemar-hi cereals. «Són de planta circular, excavades al subsòl i totes estan distribuïdes de forma aleatòria excepte quatre, de situades entorn d'un petit dipòsit fet de pedra i morter de calç», explica l'arqueòleg. També s'han trobat tres grans fosses, dues de circulars i una de longitudinal, «probablement per extreure'n argila per fabricar terrissa o materials de construcció», i un forn amb les parets d'argila recremada.

Una trentena de tombes

Possiblement la troballa més impactant ha estat la trentena de tombes que constitueixen la necròpolis d'època romana tardana. «De moment només se n'han excavat tres, i a cadascuna s'hi han trobat individus, però en tenim localitzades una trentena i no podem descartar que no n'hi hagi més a nivells inferiors», assenyala Enric Ortega. Un cop documentada l'actuació que s'ha fet al jaciment, es taparan els vestigis que es puguin conservar i s'esperarà a disposar de mitjans per poder tirar endavant una segona actuació. Les restes enllacen amb el conjunt de tombes que Marià Ribas i el grup arqueològic de Vilassar van localitzar els anys cinquanta sota l'antic camp de futbol. D'altra banda, l'any passat, les obres de construcció del CEIP Francesc Macià, també van deixar al descobert restes semblants.

Els responsables del Museu Arxiu insisteixen a repetir que l'emplaçament de les restes «no afecten gens ni mica el calendari de les obres de les pistes d'atletisme, que continuaran sense problemes». A més, per donar a conèixer el descobriment, el Museu Arxiu organitza una visita comentada per aquest diumenge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.