El nou pla d'equipaments culturals s'aprovarà l'any que ve

El secretari general de Cultura i Mitjans de Comunicació, Lluís Noguera, va defensar ahir el pla d'equipaments culturals de Catalunya (Peccat) en la comissió de Política Cultural del Parlament, on l'oposició va criticar que el govern presenti un pla sense saber com es finançarà. El Peccat és un pla territorial sectorial que perfila, en col·laboració amb el món local, la xarxa bàsica d'equipaments culturals del país, municipi per municipi. Noguera, amb el suport dels grups del tripartit, va subratllar que el Peccat aporta «per primer cop» una eina de planificació nacional, però va defugir el debat sobre el finançament, malgrat la insistència de CiU i PP. «Quedarà com un pla de bones intencions perquè, avui, no es pot finançar», va dir la portaveu convergent, Carme Vidal, mentre que el representant del PP, Rafael López, va criticar que el document sigui «la finalitat en si mateix» i va acusar Noguera de «fer una planificació sense saber amb quins diners compta». El govern preveu una inversió de 1.206 milions d'euros en deu anys, amb 386 actuacions entre nous equipaments i reformes. Noguera va insistir que la importància del Peccat va més enllà de quin sigui el pressupost del 2010. «És una eina sobretot per als pròxims governs», va argüir. Les inversions en centres culturals als municipis «abans es feien d'aquella manera, i ara hi haurà una guia que no serà arbitrària ni fruit de les conjuntures», va argumentar Noguera.

El Peccat està en la recta final. La previsió ara és que s'aprovarà a principis de l'any que ve, per la qual cosa el ventall 2009-2019 passarà a ser 2010-2020. Noguera va donar a entendre que el període de planificació de deu anys és orientatiu: caldrà revisar el pla cada dos anys. En tot cas, va avançar que l'any que ve es començaria a treballar en l'àmbit específic de Barcelona, que, com la Val d'Aran, s'ha separat del conjunt del Peccat. «Serà un procés més complicat», avisa Noguera. Conjuntament amb la capital catalana es desenvoluparà també la «xarxa intermèdia» de serveis regionals, que inclou centres d'arts escèniques com els de Salt, Reus i Terrassa, centres d'art i les biblioteques provincials. El secretari general va destacar que el Peccat significa «un canvi de model» que permetrà impulsar el món municipal amb regles compartides pel conjunt del país. La comissió mixta amb representants dels ajuntaments es mantindrà activa, i en la pròxima reunió es crearà l'Agència Catalana de Difusió Cultural, una eina per ajudar els municipis a programar, és a dir, a dotar de continguts els centres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.