Carreté deixa, per «desgast», el càrrec de director general del Patrimoni Cultural

Plegarà a finals d'aquest mes perquè necessita fer «un canvi de ritme», i s'incorporarà a l'empresa privada

«Fa molts anys que treballo a l'administració pública, fent molta feina, i ara em plantejo un canvi de ritme», afirmava ahir Josep Maria Carreté, director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat des de l'abril de 2006, quan s'hi va incorporar a petició de l'aleshores conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Carreté va manifestar que se sentia «molt satisfet» de la feina duta a terme en aquests tres anys i mig en la direcció general, però també va reconèixer el «desgast important» que li ha suposat. «Estic content perquè en tots els àmbits del patrimoni cultural s'ha fet molta feina i és normal que, quan toques el moll de l'os, hi hagi una contestació dels afectats, però a hores d'ara hi ha molt bona comunió amb tots els sectors.» Carreté es refereix, sobretot, a dos dels temes més punxeguts que ha hagut d'afrontar en aquests període: el pla de museus i el pla integral d'arqueologia de Catalunya, que, juntament amb el programa de promoció del patrimoni romànic, el pla d'arxius comarcals i el pla estratègic del patrimoni immoble, que ara s'està acabant d'enllestir, esdevenen els puntals de la direcció general. «Els objectius que ens havíem marcat ja estan molt avançats», apuntava ahir Carreté, que confessava: «Fa temps que tenia ganes de plegar, però no abans de tenir-ho tot enllestit.» De fet, ja fa quasi un any que havia manifestat a l'actual conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, la seva voluntat de ser rellevat en el càrrec, però aquest li hauria demanat de mantenir-s'hi encara uns mesos fins a tenir embastats alguns d'aquests grans projectes. «Ara, d'acord amb el conseller, és el millor moment per deixar-ho.»

Josep Maria Carreté plegarà com a director general a finals d'aquest mes i, després de prendre's un respir, a final d'any s'incorporarà al sector privat, ja que «hi ha en perspectiva una nova feina a fora de l'administració pública» que, de moment, no vol revelar. «És un canvi d'etapa en l'àmbit laboral», apunta Josep M. Carreté, que, malgrat tot, no descarta tornar a l'empresa pública.

Possible substitut

Tampoc no vol mostrar les cartes sobre els seus possibles substituts en el càrrec de director general del Patrimoni Cultural. «El conseller farà el que cregui oportú», va dir ahir. Amb tot, segons ha pogut saber El Punt, un dels noms que sospesa el Departament de Cultura com a nou director general és Jordi Roca, actualment director dels serveis territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Barcelona.

De Gavà a Tarragona i a Barcelona

Josep Maria Carreté (Vila-seca, 1963) és llicenciat en prehistòria i història antiga per la Universitat de Barcelona, i també ha cursat, entre altres, estudis de postgrau en gestió del patrimoni cultural, de direcció d'organitzacions artístiques i culturals i de gestió empresarial turística. L'any 1991 va ser nomenat director gerent de la Fundació Pública Museu de Gavà, i entre els anys 1997 i 1999 va ocupar la direcció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). El seu nou esglaó va ser el Museu Arqueològic de Catalunya, que va dirigir a partir de l'any 1999. I el 2006 va assumir la direcció general del Patrimoni Cultural. En tots aquests tres últims casos Carreté va rellevar en el càrrec Francesc Tarrats (primer al MNAT, després al Museu d'Arqueologia de Catalunya i, finalment, en la direcció general). Ara no serà el primer cop que Carreté s'incorporarà al sector privat, ja que l'any 2000 va deixar la direcció del Museu d'Arqueologia de Catalunya per integrar-se a l'empresa Konic, dedicada al desenvolupament de projectes museogràfics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.