El pensament de Raimon, aplegat en forma d'aforismes extrets de les lletres de les seves cançons

El periodista Xevi Planas publica «Al vent de Raimon», editat per Acontravent

El pensament de Raimon ha estat ordenat per un dels principals experts en aquest cantautor en particular i en la cançó catalana en general, que ha estructurat el llibre a partir d'un índex temàtic de paraules o conceptes clau i, alhora, un índex de les cançons d'on s'han extret els aforismes. En total, Planas ha analitzat els noranta-dos temes que conformen el corpus lletrista del xativí Ramon Pelegero (en queden exclosos els nombrosos temes que són adaptacions de poetes catalans) i n'ha utilitzat setanta-set per al llibre. «M'ha interessat més la reflexió, allò que en Joan Fuster en deia càpsules de pensament, que no pas la poètica dels seus textos, per la qual cosa hi falten cançons emblemàtiques però que bàsicament eren descriptives», argumenta l'autor del llibre, que reivindica Raimon com un dels grans pensadors de la nostra cultura, «amb pocs casos equiparables arreu del món quant a profunditat de pensament o varietat temàtica», a parer seu.

Al vent de Raimon ressegueix des de la primera (Al vent, que enguany compleix 50 anys) fins a l'ultimíssima composició d'aquesta figura de la cançó catalana, doncs inclou estrofes del tema He passejat per València, sol, que encara no ha estat mai enregistrada. L'ordenació temàtica permet rastrejar l'evolució del pensament raimonià durant tota la seva trajectòria creativa. «No pensa el mateix sobre la mort, per exemple, quan té divuit anys que quan en té seixanta-vuit», sosté Planas.

Cadaqués, llibre u

El llibre sobre Raimon és el primer d'una nova col·lecció, Cadaqués, que impulsa l'editorial Acontravent, un segell impulsat per Quim Torra (Blanes, 1962), que va començar amb l'objectiu d'exhumar a les hemeroteques els millors textos dels periodistes catalans de l'òrbita republicana i que ha anat ampliant el seu ventall temàtic.

En aquest sentit, la col·lecció Cadaqués té com a objectiu publicar textos centrats en l'anomenada «literatura del jo». Dietaris, aforismes, reculls d'articles i narracions autobiogràfiques i, fins i tot, llibres de cançons. A més, el llibre sobre Raimon és el primer d'una llarga sèrie que l'editorial té previst publicar sobre diversos aspectes de la vida i l'obra del cantautor de Xàtiva. «La idea seria que Al vent de Raimon fos el primer d'una quinzena de llibres sobre aquest autor», aventura Planas.

EL PERSONATGE

XEVI PLANAS
periodista
«M'ha interessat més la reflexió, allò que en Joan Fuster en deia càpsules de pensament, que no pas la poètica dels seus textos»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.