Barcelona acull el Lilliput, el primer festival artístic de quioscos d'escala

Aquests dies, una desena de quioscos d'escala del centre de Barcelona estan ornamentats amb instal·lacions audiovisuals. Són les traces del primer festival Lilliput, una iniciativa de l'Institut Català d'Antropologia que vol reivindicar la rellevància d'aquests espais. Es tracta de quioscos situats en vestíbuls, que antigament complien una funció comercial i que ara han caigut, la gran majoria, en desús. Manuel Delgado, coordinador científic de l'Institut, considera un error «interpretar aquests quioscos romànticament, com a formes caduques: cal entendre la importància de reciclar espais urbans.» Adverteix de la possibilitat que puguin continuar existint com a altres tipus de locals comercials. La feina d'investigació segueix l'estela d'un anterior estudi sobre porteries urbanes. L'objectiu és cridar l'atenció del públic sobre aquests elements, situats entre la vida urbana i la vida domèstica.

Per tal de reforçar aquesta reivindicació del patrimoni cultural s'ha invitat un grup d'artistes a convertir aquests microespais en llocs d'exposició artística. «Es tracta d'un festival militant, que es proposa acostar l'art a la gent del carrer», resumeix Patricia Ciriani, directora del festival. Cada autor ha tingut llibertat total per modificar el seu quiosc. «És una bona oportunitat per treballar amb espais no-museístics», comenta Luis Bisbe, artífex malagueny. Els seus companys d'exposició opinen el mateix: «És un plaer construir quelcom lúdic, afirmatiu, en un espai d'aire necròfil», reflexiona Javier Peñafiel. Frédéric Tchorbadjian, Miguel Conejeros i la catalana Joana Cera són alguns altres dels artistes participants.

Ciriani planeja reivindicar més quioscos en la pròxima edició. Les instal·lacions romandran exposades fins al 25 d'octubre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.