MONTSERRAT COMAS

DIRECTORA DE LA BIBLIOTECA

«Vilanova va decidir al XIX com i què volia ser»

L'aniversari servirà per reivindicar la institució?
–«A l'exposició Surge et ambula la biblioteca vol ensenyar allò que normalment no es pot veure, i ja que tothom ha vist que s'han remodelat les façanes, la idea és mostrar documents que tornin a recuperar el moment de la construcció: des de fotografies fins a factures.»
–Què descobrirà la ciutat amb aquest aniversari que no es conegui ja de la institució?
–«L'exposició està plantejada amb moltes cares i cada visitant podrà trobar resposta a allò que li interessa: si va ser molt cara la construcció, com era en els orígens, podrà llegir les actes de la primera junta... I en el cas de la biblioteca, volem mostrar el rigor i la qualitat de la planificació bibliotecària dels inicis mostrant memòries i fitxes, catalogació, distribució...»
–El projecte impulsat per Balaguer va ser pioner.
–«Vilanova té un element que la diferencia radicalment de qualsevol altra ciutat del s. XIX: ella decideix com vol ser a partir d'un determinat moment. Capitanejats per Balaguer com a polític i amb els diners dels americanos, decideix portar un tren i construir un equipament cultural de primeríssim ordre. Aquest és l'element que la fa realment diferent. Fer un edifici de nova planta com aquest amb diners particulars i amb un volum i vistositat extraordinària és una cosa que la comarca del Garraf s'hauria de posar com a mascaró de proa. Cap altra ciutat ho ha fet.»
–Com va canviar la ciutat la inauguració de la institució?
–«Va canviar la ciutat. En un màxim de deu anys es va tapar el torrent, es va fer venir el tren, es va fer la biblioteca museu, es va fer una escola d'arts i oficis, es va remodelar la rambla, es va fer l'escorxador... La ciutat canvia radicalment: és el moment de transformació i Vilanova és com és a partir de la inauguració de la biblioteca museu.»
–I culturalment, què va suposar?
–«Vilanova ja era al mapa perquè era una ciutat d'emprenedors i comerciants, i es converteix de cop i volta en un pol d'atracció. Se situa en el mapa de les ciutats modernes.»
–Què recull el DVD que es presenta demà?
–«Víctor Balaguer, el dia de la inauguració, va fer un discurs que és com el testament ideològic, i pronuncia quatre encàrrecs importants per a la ciutat. I a partir del discurs, es desenvolupen cadascun d'aquests aspectes mostrant el grau de compliment i perquè els fa i amb quina intenció.»
–Creu que aquesta celebració és un punt d'inflexió?
–«Sí, la institució podria estar millor, però ara ja ha trobat un camí d'expansió, com li va passar fa 125 anys. Crec que hauria d'anar a convertir-se en l'element motor de la difusió de la identitat cultural de Vilanova. Això no vol dir que Vilanova només hagi de ser segle XIX, però s'ha de fer un equilibri amb la modernitat imprescindible que ha de tenir ara, que era exactament la mateixa que hi va haver fa 125 anys. Ells eren tan moderns com els que ara volen ser moderns. I si Vilanova vol ser més forta, ha de tenir un discurs propi diferent i els recursos ens els van donar fa 125 anys.»
–Quin és l'estat de salut actual de la biblioteca?
–«Ara els papers, en genèric, estan de moda, és el nostre moment. Ara mateix digitalitzem tot el que podem però l'interessant és incorporar-nos a la xarxa col·lectiva.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.