La transformació de la Filmoteca en societat mercantil inquieta els sindicats

Els treballadors alerten de la «privatització» de l'ens, però l'ICIC assegura que la titularitat serà pública al cent per cent

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació està decidit a impulsar aquesta reforma jurídica, segons va assegurar ahir el director de l'ICIC, Antoni Lladó. «Amb el projecte del nou edifici volem anar més enllà de les funcions pròpies de conservació i difusió del patrimoni fílmic que té la Filmoteca i fer un equipament cultural amb més serveis per al país», diu Lladó. La conselleria té des del mes de març un informe en què s'apunta la necessitat que la Filmoteca tingui més autonomia amb una personalitat jurídica pròpia, i proposa la creació d'una societat mercantil com la millor opció per gestionar l'organisme. Els motius: milloraria l'«eficàcia» en el funcionament de l'equipament i permetria una important reducció de costos, amb la total deducció de l'IVA, que representaria un estalvi d'11,5 milions entre el 2010 i el 2035. Cal tenir en compte que els pròxims 25 anys la Filmoteca haurà d'assumir una inversió de 50,3 milions d'euros per a la construcció i manteniment de la futura seu central que s'està fent al cor del Raval de Barcelona. «No es tracta de privatitzar, perquè la titularitat serà pública al cent per cent», assegura Lladó. La Filmoteca adquiriria el mateix estatus que altres empreses públiques de la Generalitat, com el TNC, per exemple.

Els sindicats, però, no ho tenen clar i consideren que el procés obert portarà mans privades a la Filmoteca i una forma de funcionar que «mercantilitza» la cultura. Acusen l'ICIC de «secretisme» perquè els ha amagat durant mesos l'informe en qüestió, que era penjat a l'intranet, d'on va «desaparèixer» la setmana passada. El comitè d'empresa (CCOO, Catac i UGT), que ha fet pública la seva «desconfiança total» amb els dirigents del departament, es reunirà el 9 de novembre amb la direcció de l'ICIC per aclarir el futur de l'ens. Els sindicats es mostren preocupats per la situació laboral dels treballadors públics i la «subrogació» de la plantilla (de 47 persones) a l'empresa que es faci càrrec del servei, i alerten de la importància de la seva feina en la conservació del patrimoni fílmic del país.

Un 34% menys d'espectadors

La tendència de la Filmoteca a perdre espectadors i usuaris és un dels motius que sostenen el qüestionament del model actual. L'any passat es van programar 985 sessions de cinema a la sala que l'ens té a Barcelona (nombre que es manté constant els últims exercicis), amb 96.635 espectadors, mentre que el 2004 van ser 147.104, segons dades de l'informe esmentat. La caiguda és del 34% en cinc anys. Pel que fa a usuaris, se'n comptabilitzen més de deu mil, la mateixa xifra que el 2004, tot i que havia estat de 7.562 el 2005 i de 12.639 el 2006. El descens contrasta amb l'increment de l'activitat. La biblioteca de cinema té 40.124 documents catalogats, 95.000 títols inventariats i 8.071 unitats entre vídeos i DVD. A l'arxiu hi ha 45.000 pel·lícules, una col·lecció que s'ha triplicat els últims cinc anys.

Relleu a la direcció

Roc Villas, director de la Filmoteca, es jubila. Ho fa anticipadament, per deixar marge al futur responsable de la institució per afrontar una transformació que s'emmarca en la inauguració de la nova seu del Raval, a finals del 2010. Ahir, l'ICIC va anunciar la convocatòria del concurs públic per escollir el nou director de la Filmoteca. Una comissió nomenada pel consell d'administració de l'ICIC analitzarà els candidats. Integraran aquesta comissió «persones rellevants en el món de l'audiovisual i les arts i experts nacionals i internacionals en cinematografia i filmoteques». El termini de presentació de candidatures acaba el 27 de novembre i la resolució serà pels volts de Nadal, per la qual cosa el nou director es podria incorporar el mes de gener. Si és així, tindrà gairebé un any sencer per afrontar la nova etapa de l'organisme.

Roc Villas, a punt de fer 64 anys, considera que no tindria sentit retirar-se just quan s'inauguri el nou centre i per això ha decidit avançar un any la jubilació i deixar que el futur director executi el nou projecte. Antoni Lladó, director de l'ICIC, ha agraït la «generositat extraordinària» de Villas amb aquest gest. Tot i la voluntat de mantenir-se'n al marge, Villas no ha amagat els seus dubtes sobre la reconversió de l'ens en societat mercantil. «La Filmoteca necessita segregar-se de l'ICIC i dotar-se d'una autonomia jurídica i de funcionament, però dubto molt seriosament que la fórmula sigui la d'una societat mercantil», opina. L'encara director de l'ens creu que seria una decisió «amb poca visió de país» i es mostra preocupat pel que significaria que «en el futur ningú pogués controlar el patrimoni fílmic de Catalunya».

«Defectes» al nou arxiu, a Terrassa

D'altra banda, Antoni Lladó ha dit que l'ICIC s'ha negat a rebre l'obra del nou arxiu de la Filmoteca –únic servei que quedarà fora de Barcelona, al Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa– per «defectes» en la construcció del nou edifici, com ara «humitats». Aquest fet provoca un altre retard en l'obertura d'aquest centre, que es preveu que no s'allargarà més enllà de l'estiu que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.