El V Festival de Poesia de Reus programa vuit activitats en una edició totalment renovada

Ja no es diu Taca d'Oli perquè el nom el té registrat l'exdirectora del festival

L'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Reus ha decidit prescindir del nom amb què fins ara s'havia conegut el festival poètic perquè «està en litigi i encara no s'ha resolt», va explicar ahir la regidora Empar Pont. La creadora i directora del festival en les quatre primeres edicions, l'escriptora Isabel Olesti, ha registrat el nom de Taca d'Oli, fet que ha motivat que «hàgim decidit mantenir el festival però prescindint del nom», va matisar una Pont amb poques ganes d'entrar en polèmiques. El festival té un pressupost de 24.000 euros (6.000 menys que l'any passat) i té ajuts de la Diputació de Tarragona i la Institució de les Lletres Catalanes, tot i que la petició de subvenció a aquest últim organisme s'ha fet fora de termini, una circumstància que, segons la regidora, no impedirà que no s'atorguin els diners amb què se sufragarà la meitat del cost del festival.

El festival començarà el 12 de novembre a la Sala Santa Llúcia (19.00 h), vuit dies després que hagi acabat el festival de cinema Memorimage (que també ha experimentat una profunda renovació), i ho farà amb la presentació del projecte Videolit, una proposta de fusió de poesia i audiovisuals que promouen els escriptors Aleix Cort i Cori Pedrola entre els instituts de Reus. Al mateix indret (21.00 h) també es representarà l'espectacle inaugural Ciutat, un muntatge basat en el llibre de poemes inèdits del mateix títol de l'escriptor Jordi Cervera. El divendres dia 13, el festival ha programat dos espectacles escènics: a la Biblioteca Central Xavier Amorós (19.30 h), Xerraires, improvisant en busca d'autor, una producció del Centre d'Arts Escèniques de Terrassa que dirigeix Carlo Boso i en el qual els actors Lluís Graells i Gabriel Serrans interpreten qualsevol tema que els proposi el públic; i a la Sala Santa Llúcia (21.00 h), Itinerari de paraules, un recital en què l'actriu Montserrat Carulla posa la veu als seus contes i poemes preferits de les literatures catalana i espanyola.

Tovallons poètics

Dissabte serà el dia fort del festival, amb l'espectacle infantil De bracet, de la companyia Samfaina de Colors (Sala Santa Llúcia, 18.00 h), i dues propostes de poesia al carrer: Líquid, del músic i artista reusenc Marc Cortadelles (vestíbul del Palau Bofarull, 19.00 h), i Lletres d'aigua, un recital del cantautor prioratí Jesús Fusté sobre poemes d'autors del territori, com ara Xavier Amorós, Artur Bladé, Gerard Vergés i Andreu Carranza (vestíbul del Centre de Lectura, 19.30 h). Dissabte també es lliuraran els XXXI Premis Literaris Baix Camp per a Joves (Centre de Lectura, 20.00 h) i a la nit es representarà Ilíada, una producció del festival Grec de Barcelona i els centres escènics de Reus i Terrassa. Ilíada, de l'autor Alessandro Baricco, explica l'assetjament de la ciutat de Troia de l'obra homèrica però des del punt de vista de les dones dels protagonistes. D'altra banda, el festival ha arribat a acords amb restaurants de la ciutat per incloure'ls en la proposta Restaura-poesia, en què es facilitaran tovallons als comensals on hi haurà escrits poemes de Maria Mercè Marçal, Miquel Martí i Pol i Vicent Andrés Estellés. D'altra banda, els pubs que formen part de l'Associació Reusenca de Locals d'Oci Nocturn projectaran la nit de dissabte una mostra de videolits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.