50 anys de Premi Iluro

Un treball sobre el catolicisme social a Mataró guanya el premi més ben dotat de recerca històrica

«Els catòlics també tenien estratègies per enfrontar-se a la classe obrera i van treballar per l'educació, la formació i procurant que la gent estalviés. Coses que ara tenim per normals però que no ho eren.» Així explicava ahir l'historiador mataroní Ramon Reixach el que ha mirat de copsar en el seu treball, que com ell mateix explica ha acabat formant una trilogia, la qual va ser premiada els anys 2005 i 2007. Reixach va destacar en l'acte que la feina d'investigació que ha portat a terme coincideix amb els 125 anys del Centre Catòlic de la ciutat.

També repetia per segona vegada el mereixedor de l'accèssit –dotat amb 3.000 euros–, Francesc Forn, pel seu treball amb el títol Viure i sobreviure al segle XVI a la Marina de la Selva (castell de Montpalau i castell de Palafolls). La defensa, l'atac i el rescat davant de les incursions dels corsaris turcs i algerians. En la seva intervenció Forn va tenir un agraïment per a l'historiador i jurista arenyenc Josep Maria Pons i Guri, que és qui el va fer apreciar la recerca històrica.

El president de la Generalitat va presidir l'acte i va destacar la importància del premi en una ciutat que ha destacat sempre per la seva empenta. Va posar com a exemples que va ser la pionera en la implantació del ferrocarril o el fet de tenir la tercera caixa de Catalunya. Montilla va referir-se al nou model financer que s'està gestant amb les fusions que es porten a terme i es va mostrar respectuós amb les decisions de cadascuna. Montilla, però, va manifestar que la tasca que es fa des de l'obra social, com ara el premi de recerca històrica, s'ha de mantenir. «És un exemple dels estímuls per a la recerca i la realitat més propera», va dir el president.

En l'acte, que va reunir més de 400 persones a l'Ateneu de Caixa Laietana, hi van ser presents autoritats i personalitats d'arreu de la comarca.

Una setantena de llibres publicats

El Premi Iluro va ser creat el 1959 per Caixa Laietana, i aquest any adquiria una important rellevància coincidint amb el fet que el mes d'abril passat va obtenir la Creu de Sant Jordi. Aquests anys s'han publicat fins a una setantena de llibres. L'historiador Joan Gimènez, coautor del llibre commemoratiu que es va entregar ahir als assistents a l'acte, va repassar els inicis i els primers historiadors i els conferenciants al llarg de tots aquests anys, entre els quals figura Pierre Vilar en els 25 anys del premi. «Durant cinquanta anys els premi ha estat un pont entre el que vam ser i el que som avui», va dir. L'alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, també va agrair la tasca de l'entitat financera, que permet reflectir el treball dels investigadors locals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.