ANDRÉS MANGIAROTTI

CÒNSOL ARGENTÍ A BARCELONA

«Catalunya ven a l'Argentina molt més del que hi compra»

Es calcula que hi ha entre 150.000 i 200.000 argentins a Catalunya. No es pot saber amb exactitud perquè n'hi ha molts amb passaport italià o espanyol que no figuren en les estadístiques migratòries.
Amb tants argentins a Catalunya, quina feinada deu tenir el cònsol, oi?
–«Tenim un consolat molt actiu, és veritat, i no només pels argentins de Catalunya. El Consolat General de Barcelona abasta tots els territoris de l'antiga Corona d'Aragó.»
–Ja donen l'abast, però?
–«Fins al 2005 hi va haver un increment molt fort de la feina del consolat. Vam haver de duplicar el personal diplomàtic i l'oficina. Ara el volum de treball s'ha estabilitzat, però amb un ritme molt alt. Atenem més de 200 torns al dia.»
–És a dir, que Barcelona és una plaça important per a l'Argentina.
–«Barcelona és un dels cinc consolats més importants del món. No només és consolat sinó que és general i centre de promoció de negocis.»
–Es fan molts negocis entre l'Argentina i Catalunya?
–«Cada vegada més. Hi ha més de 60 empreses catalanes establertes a l'Argentina, i nosaltres els donem assistència i suport.»
–I d'empreses argentines a Catalunya, n'hi ha?
–«Moltes menys, però n'hi ha. El que tenim clar és que hi ha molt de camí per córrer en l'aspecte comercial entre tots dos països. Hi ha moltes necessitats comercials aquí que l'Argentina podria cobrir. Catalunya ven molt més del que compra, a l'Argentina. Hi ven productes manufacturats i hi compra matèries primeres i aliments.»
–Sí, però quan semblava que l'Argentina havia sortit de la gran crisi del corralito, ara n'ha arribat una altra, d'abast mundial. Com els afecta?
–«Des que sóc a Catalunya, cada dia haig de respondre aquesta pregunta unes quantes vegades. El que passa és que des d'Europa costa d'entendre la perspectiva que tenim a l'Argentina de les crisis. Heu d'entendre que el naixement mateix de l'Argentina va ser producte d'una crisi, ara farà 200 anys. La nostra història és una successió ininterrompuda de crisis, i de totes ens n'hem sortit.»
–No em negarà, però, que durant la dècada passada molts argentins van venir a Catalunya fugint de la crisi.
–«El flux de persones, béns i serveis entre Catalunya i l'Argentina és i ha estat una constant durant els darrers tres segles. Hi ha moments que és més intens en una direcció, i hi ha moments que el flux s'inverteix.»
–Creu que els argentins es troben a gust a Catalunya?
–«Per la meva experiència personal i de les persones amb les quals tracto al consolat, puc dir que en general no hi ha problemes d'adaptació. L'argentí és molt ben valorat a Catalunya. Per la seva banda, el català és una persona molt amigable i les afinitats històriques i culturals són moltes. L'intercanvi cultural, que també ve de molt lluny, és molt intens i molt ben rebut a Catalunya.»
–El consolat també fa tasques de promoció cultural?
–«En realitat no ens cal fer gaire feina de promoció, perquè la cultura argentina, com deia abans, és molt coneguda aquí. No cal explicar el que és el tango o el cinema argentí. De fet, a Catalunya hi ha una demanda molt forta de cultura argentina, i el que fem des del consolat és donar suport als artistes argentins que visiten Barcelona i Catalunya.»
–Quant fa que vostè és cònsol a Barcelona? S'hi ha adaptat?
–«Fa més de tres anys que hi sóc, després de diverses destinacions a l'Amèrica Llatina. M'hi trobo molt a gust, he fet molts amics catalans. L'idioma, que hauria pogut ser un entrebanc, és una riquesa. Em fascinen els castellers i valoro molt com gaudeixen de la vida els catalans.»
–En quin sentit?
–«A Catalunya hi ha vida després de la feina. La gent surt amb amics, va al gimnàs, fa coses.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.