CHRIS BRANDWOOD

DIRECTOR DEL BRITISH COUNCIL DE BARCELONA

«La paraula clau és ‘oportunitat'»

Cada cinc anys, els directors dels British Council d'arreu del món canvien de destinació. El de Barcelona, quan falten pocs mesos perquè marxi, fa balanç de la seva experiència a Catalunya
Els seus cinc anys a Barcelona estan a punt d'acabar-se. Quin balanç en fa?
–«Han estat cinc anys molt profitosos per a mi i per al British Council de Barcelona. Hem renovat a fons l'edifici, hem ampliat la nostra acció cultural i ha augmentat el nombre d'estudiants d'anglès, que ja són més de 5.000 cada any.»
–Sempre es diu que l'anglès és la gran assignatura pendent del nostre país. Hi està d'acord?
–«És cert que si es compara amb el nord d'Europa, per exemple, encara hi ha feina per fer. El nivell general, però, està millorant molt. Crec que la Generalitat hi fa una gran aportació amb els diversos programes del Departament d'Educació.»
–Com ho sap, però, que el nivell d'anglès dels catalans esta millorant?
–«No és només una sensació. Puc donar-li una dada concreta. Abans, la majoria d'alumnes del British Council eren de nivell inicial. Ara, tenim el gros dels alumnes cursant nivells superiors, perquè tenen clar que amb un domini superficial de l'idioma no van enlloc. Crec que el pla de Bolonya també ajudarà a entendre que l'anglès és una necessitat.»
–Pot comparar la situació de Catalunya amb la d'altres països europeus?
–«Vaig treballar al British Council de Portugal, i allà el nivell d'anglès és més elevat, per la senzilla raó que és una necessitat a l'hora de cercar feina. El cinema en versió original també ajuda a fer augmentar l'exposició a l'idioma, una cosa molt important per assolir un bon nivell.»
–Ja que parlem de cinema, com veu la nova proposta de llei que preveu més doblatge i subtitulació en català?
–«Crec que és una qüestió d'oportunitats. Tothom ha de tenir l'oportunitat de consumir productes culturals en la seva llengua.»
–Ep! Em pensava que em defensaria aferrissadament el cinema en versió original.
–«Com dèiem abans, en el cas de l'anglès la versió original és molt útil per millorar l'idioma. Dit això, l'accés a la cultura en la pròpia llengua és un dret bàsic fonamental. Per exemple, el British Council produeix versions en català del seu material per a les oficines de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, i el web del British Council per a l'Estat espanyol és accessible en anglès, castellà, català i basc, senzillament perquè hi ha gent que ho vol d'aquesta manera.»
–El British Council és molt més que ensenyament d'anglès. Què més fa?
–«El British Council és una organització cultural i educativa sense ànim de lucre que funciona arreu del món per potenciar els intercanvis culturals que fomentin la creativitat i el coneixement. Això ens obliga a canviar permanentment per adaptar-nos a un món que també canvia.»
–Quines actuacions pot esmentar del British Council a Catalunya?
–«Treballem molt i col·laborem molt amb les institucions catalanes en activitats i projectes culturals de tots els àmbits. Per exemple, fa pocs dies, el poeta Levi Tafari va visitar escoles catalanes convidat per l'associació de professors d'anglès de Catalunya, en el marc del programa Britlit, del British Council. El contacte directe entre poeta i alumnes va ser fantàstic. Treballem amb teatres, museus, entitats, etcètera. També treballem amb institucions i entitats catalanes per aprofundir en el diàleg intercultural derivat de la nova immigració.»
–Aquí sí que podeu ajudar, perquè la Gran Bretanya té una àmplia experiència en temes d'immigració.
–«No, no es tracta de venir a Catalunya i dir “nosaltres ja hem passat per això, i us explicarem el que s'ha de fer”, perquè cada lloc i cada situació són diferents. El que sí que podem fer és compartir experiències, posar en comú projectes i iniciatives. Es tracta de generar l'oportunitat d'establir un diàleg intercultural i treure'n profit.»
–Ha repetit el mot oportunitat molts cops en aquesta entrevista.
–«Oportunitat és una paraula clau. Saber anglès amplia les oportunitats de trobar feina. Les oportunitats d'educar-se i de trobar feina són clau per integrar la nova immigració. Els catalans han de tenir l'oportunitat de viure plenament en la seva llengua... I tothom ha de tenir l'oportunitat de visitar la seu renovada del British Council a Barcelona!»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.