RAMON PRADERAS

DIRECTOR GENERAL DEL CIRCUIT DE CATALUNYA

«Ni Mèxic és el tercer món, ni Catalunya és el primer»

Va triomfar a Mèxic, en un context de crisi permanent, i 20 anys després va tornar per abocar en el Circuit la seva experiència en gestió, amb el repte de mantenir-lo com a referent mundial.
Què fa un català de la diàspora al capdavant del Circuit de Catalunya?
–«El vicepresident Carod em va demanar al 2006 que tornés de Mèxic i em fes càrrec del Circuit.»
–Vol dir que calia, després de més de 20 anys? Què no en tenia, de feina, a Mèxic?
–«Va ser una decisió difícil, amb un gran sacrifici personal i familiar. Vaig deixar les meves empreses en mans del meu fill i vaig tornar. Vaig creure que era el moment de posar al servei de Catalunya l'experiència acumulada en gestió empresarial.»
–20 anys fora del país no són un handicap?
–«De cap manera. És la suma del coneixement del nostre país i d'altres. Descobreixes que ni Mèxic és el tercer món, ni Catalunya és el primer món. Allà i aquí hi ha molt per millorar. Vaig arribar amb l'avantatge d'una llibertat absoluta per treballar i modificar paradigmes del tipus: ‘Ho fem així perquè sempre ho hem fet així.' Sóc exigent i perfeccionista, però em vaig trobar un equip jove i dinàmic, amb moltes ganes de treballar.»
–Torna a Catalunya i l'atrapa la crisi.
–«No em ve de nou. Fer negocis a l'Amèrica Llatina vol dir treballar en un marc de crisi rere crisi. Això fa que hi trobis directius preparats per al canvi constant, per fer front a crisis de tot tipus. És quelcom que els catalans hem de viure com una oportunitat.»
–Què vol dir?
–«Vaig estar nou anys al capdavant de l'Associació d'Empresaris Catalans de Mèxic i quatre al front de la Federació d'Empresaris Catalans d'Amèrica. Conec milers de casos de catalans que han començat de zero i han triomfat. El tarannà emprenedor del català que surt al món a vendre ens col·loca en un bon punt de partida per fer front a qualsevol crisi.»
–No em dirà, però, que la crisi no ha afectat el Circuit?
–«Pot haver-hi crisis de qualsevol mena, però el que no pot haver-hi és crisi d'idees. És clar que el context actual ens obliga a reduir despeses i diversificar els ingressos, però el Circuit és un capital per a Catalunya que no tothom valora adequadament. Treballant a Llatinoamèrica també aprens que no has disparar-te en temps de bonança, però tampoc no has de caure en la depressió absoluta quan hi ha crisi.»
–El 2010 serà un bon any per al Circuit de Catalunya?
–«Tenim bones expectatives. La F1 tindrà Alonso a Ferrari i un pilot català a la graella, o potser dos.»
–Hi ha vida al Circuit més enllà de la F1 i les motos?
–«El Circuit de Catalunya és el gran desconegut. És una marca molt potent internacionalment que aquí és infravalorada. És un pal de paller de l'economia del país, que genera una activitat econòmica superior als 170 milions d'euros anyals. És cert que la F1 i les motos són les estrelles del Circuit, però es fan moltes més activitats, des de curses de diferents categories nacionals i internacionals, fins a activitats empresarials i programes de formació, com el de Joves Pilots. També són protagonistes els més de 13.000 socis que fan vida al Circuit a l'àrea exclusiva per a socis, a les jornades de portes obertes, a les curses.»
–La F1 s'ha desprestigiat molt darrerament. És esport o circ?
–«La F1 sempre ha estat espectacle i circ, el que passa és que ara és més mediàtic que mai. El nou president de la FIA haurà de portar una mica de tranquil·litat. El que no podem oblidar, però, és que cada any la F1 porta milers d'estrangers a Catalunya, que deixen els seus diners a Barcelona i als voltants de Montmeló.»
–La F1 és la nineta del ulls del Circuit de Catalunya?
–«La nineta del ulls és el programa Joves Pilots. Seleccionem els millors quan són molt petits, al kàrting. Sota la tutela de Vicenç Aguilera se'ls prepara per arribar el més lluny possible. Reben una beca, retornable quan aconsegueixin un contracte professional. Es fa un seguiment total, que fins i tot inclou la preparació física al CAR de Sant Cugat. En només cinc anys el resultat ha estat l'arribada de Jaume Alguersuari a la F1. Assegurem el futur del Circuit amb els millors talents del país.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.