el lector escriu

Volem una identitat única o ser una ciutat genèrica?

La persistent polèmica entorn al centre comercial Hipercor torna a planar sobre la ciutat de Girona amb la recent proposta d'ampliació de 7.500 m² construint a la plaça pública Salvador Dalí. Semblava que el debat s'havia tancat després de la complexa operació urbanística que es va fer. L'Ajuntament cedia sense prejudicis un espai públic per destinar-hi una activitat privada a canvi de terrenys per a uns suposats habitatges socials. Malgrat que en aquest conveni també es destinaven 2,5 milions d'euros per promocionar l'activitat comercial de la zona, el petit comerç gironí va haver de sobreviure davant d'un nou monstre comercial.

Ara, amb l'entrada en vigor de la nova Llei d'Equipaments Comercials de la Generalitat i el fet que aquesta possible ampliació suposa un 80% del sostre edificable per a hipermercats que es permet a Girona, cal revisar la proposta i per tant l'Ajuntament torna a tenir la possibilitat de decidir cap a on vol mirar. Considero que se'ns presenta una bona oportunitat com a ciutat per reflexionar sobre el rumb que estem prenent. S'està tendint a la construcció de grans superfícies, edificis singulars, espais multiusos on passar el dissabte, però que acaben deixant sense vida els centres històrics. Mentre que en temes de patrimoni històric i cultural Girona té una identitat clara, en altres aspectes de la ciutat sembla tenir-hi una assignatura pendent. El comerç n'és un exemple, s'està tendint a l'homogeneïtzació, ens estem allunyant de la diversitat. És realment aquesta la línia que volem seguir? Volem una identitat única o convertir-nos en una ciutat genèrica més?

Crec que la nostra ciutat té prou potencial per no caure en mans de la generalització. Cal recuperar la identitat dels teixits comercials, la varietat i riquesa de botigues, i no continuar afavorint la monopolització del sector per part de les grans empreses.