El CSdM i l'activitat de teràpies naturals

Les teràpies naturals formen part de la cartera de serveis del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) des de 2001 i s'inscriuen dins de l'activitat assistencial de la Fundació Salut del CSdM, com a activitat privada, ja que no formen part de la cartera de serveis públics de salut. Aquesta activitat continua en marxa i ho farà en el futur.

El 2006, el Departament de Salut va iniciar un programa per validar l'eficàcia d'aquestes teràpies amb diversos projectes, que va decidir portar a terme al CSdM, finançant-ne la creació de la Unitat de Teràpies Naturals i quatre projectes de recerca: dos d'oncologia i dos de l'aparell locomotor. Els projectes tenien prevista una durada de tres anys i suposaven incloure un nombre de malalts, que havien de complir uns criteris específics i un temps de tractament definit i tancat. Això s'explica als pacients quan s'incorporen voluntàriament als estudis. Si, finalitzat el projecte, volen continuar rebent teràpies naturals, s'han de dirigir a centres privats, ja que no és una prestació coberta pel sistema públic. El juliol de 2009, un cop acabats gairebé tots els projectes, es van lliurar els corresponents informes al departament.

La voluntat del CSdM és continuar aquests estudis i va presentar al departament, l'octubre passat, tres propostes: acupuntura per tractar la fibromiàlgia, osteopatia per prevenir les migranyes, i acupuntura i moxibustió als parts amb presentació de natges.

El Departament de Salut va manifestar la voluntat d'ampliar els projectes per validar l'eficàcia i el nombre de centres on fer-los. Va comunicar al CSdM que passava a finançar només els costos de cada projecte. Per això el CSdM ha mantingut les seves propostes, tot esperant la resolució per part del departament, però ha suprimit l'estructura fixa en teràpies naturals.

Quan se'ns accepti algun projecte contractarem les persones necessàries, amb l'especialització i la dedicació que calgui. Volem continuar essent un dels centres públics de referència de teràpies naturals (si bé amb un nou model de finançament i organització) i mantenir-ne l'activitat privada per a tothom que ho vulgui mentre no sigui una prestació de la cartera pública de serveis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.