el lector escriu

MAT o descentralització energètica?

Culpar de l'apagada elèctrica d'aquests dies a les nostres comarques la no-construcció de la MAT és tirar pilotes fora. Avui dia ja és conegut per tothom que aquest projecte de MAT entre Sentmenat i Baixàs és una línia de transport transeuropea per vendre electricitat amunt i avall en grans quantitats i només en benefici de les grans companyies.

Arran de la imposició d'aquest macroprojecte, molts hem après que l'actual sistema elèctric es basa en la centralització de grans punts de generació i en un posterior transport i distribució de l'electricitat, cosa que provoca, per cert, que es perdi al voltant del 15% de l'energia i que esdevingui un sistema bastant ineficient. I també hem descobert que existeix un altre model de sistema elèctric, el de generació distribuïda, en què la generació es reparteix al llarg del territori amb instal·lacions més petites i basades en energies renovables. El debat de fons no és si està construïda la MAT o no, sinó els avantatges i inconvenients que suposa aquest model centralitzat i privatitzat actual... Aquests dies hem pogut comprovar –i ho hem patit– que falla enormement. Amb un model de generació descentralitzat acompanyat d'una distribució robusta i en bones condicions, moderna i gestionable, segur que ens hauríem estalviat molts d'aquests maldecaps. Tot i això, malgrat els obstacles de les encara mentalitats fòssils, nuclears i centralistes, s'avança en aquesta direcció. Les plantes de biomassa, la fotovoltaica, l'eòlica... van entrant fortament en el sistema elèctric i fan avançar tecnològicament en una gestió descentralitzada de la xarxa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.