El lector escriu

“No estic vigilant el cotxe”

Moçambic, aparques al centre de la capital i quan surts del cotxe un senyor s'ofereix a vigilar-te'l. Si li dius que no cal, diu: “Eu no estou a guardar o carro!”. En sentir el dimissionari primer ministre de Portugal quan deia que el Parlament portuguès s'havia equivocat en no aprovar el pla de retallades socials que havia negociat amb la Comissió Europea, vaig recordar aquell guardià de cotxes moçambiquès. No perquè parlés portuguès sinó per l'avís que donava: si no vols passar pel sedàs, prepara't!

Em pregunto: no hi ha res més a fer per aplacar els voltors de mercats de capital que avui amenacen les nostres moribundes economies que aplicar retallades socials? Aquesta és l'única via per tal d'ajustar el dèficit? No, hi ha altres portes de sortida. Quines? Augmentar els impostos sobre les rendes i els patrimonis a les classes més riques. En el cas espanyol, abans d'aprovar més retallades socials caldria restablir l'impost sobre el patrimoni (eliminat el 2008), recuperar l'impost sobre successions i donacions o bé gravar de veritat sobre els beneficis de la banca i de les grans empreses espanyoles... Saben quin va ser el benefici de les empreses que formen el principal indicador de la borsa, l'IBEX35, l'any 2010? La xifra rècord de 51.637 milions d'euros, tot i ser un any en què l'economia del país va decréixer. Com pot ser que en plena crisi econòmica aquestes empreses tinguin un rècord de beneficis? Saben que suposa més de tres vegades l'import pel qual es justifiquen les retallades socials del 2010?

Ara que el Parlament portuguès ha estat valent i ha dit que d'aquesta manera no, caldria que ens quedés clar que hi ha altres sortides possibles a l'actual crisi, però que impliquen, necessàriament, grans mobilitzacions socials. Si no, ja sabem què hem de fer quan aparquem el cotxe per tal de no trobar-lo desvalisat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.