Contractes programa en la LEC

Fa quatre anys el departament va crear el contracte programa amb ajudes per a les escoles amb un alt índex d'immigrants, més mancades de mitjans. Ha estat una mesura molt insuficient. Aquesta aportació econòmica ha anat a menys sense cap millora del professorat en la reducció horària lectiva.

La futura llei contempla el contracte programa com a una situació transitòria més que com a un statu quo habitual. Apareix una relativa especificitat en l'article 205,8 i 9 quan parla de la «quantia dels mòduls que repercutirà al personal no docent, i si s'escau, hi haurà una dotació addicional per al personal docent». Mai no proposa l'equiparació de les plantilles dels centres privats amb subscripció del contracte programa amb l'escola pública.

Aquest col·lectiu exigeix un compromís parlamentari més contundent en la llei, tal com proposa el grup ICV en l'esmena 1729: «En els centres privats concertats que estableixen un contracte programa amb l'administració educativa es realitzarà l'homologació immediata de plantilles, jornada i horari lectiu dels docents d'aquests centres en relació als de l'ensenyament públic.» Es votarà el dia 1 o 15 de juliol.

És indispensable que aquest pedaç del contracte programa de la concertada sigui reconegut amb consistència i per justícia en la LEC aplicant immediatament les condicions de la pública en les zones més precàries de Catalunya, mentre la inversió del PIB català no cobreixi íntegrament les despeses educatives del país en tota la concertada.

Una llei històrica que neix amb el «vull i no puc» està sentenciada per tota la vida.