el lector escriu

És la participació que volen?

El 28 de juny, ens vam manifestar a Barcelona, amb el lema «Democràcia, salut i bons aliments», per demanar als partits polítics (CiU, PSC i PP) que retiressin l'esmena a la totalitat per tal que la ILP que promou Som lo que Sembrem per prohibir el cultiu i el consum de transgènics a Catalunya no sigui debatuda al Parlament. Durant el 2008, fent ús de la prerrogativa ciutadana de promoure una proposta de llei, es van recollir més de 105.000 signatures per tal de declarar Catalunya lliure de transgènics. Ara, resulta que els partits majoritaris abans esmentats han privat que aquest projecte de llei sigui discutit al Parlament. Cóm pot ser que una normativa com la llei d'iniciatives legislatives populars, redactada i aprovada pel Parlament, permeti que el mateix Parlament pugui rebutjar una ILP abans de ser de ser debatuda? És aquesta la participació ciutadana amb què s'omplen la boca els polítics? O volen que la participació, a part de votar-los, sigui només escoltar-los i aplaudir-los?

Ben sovint, els mitjans de comunicació han qualificat el moviment antitransgènic de poc rigorós i d'utilitzar arguments esbiaixats i poc científics. I deu ser per aquest motiu que sempre que s'han concedit entrevistes als mitjans audiovisuals, per cert, ben esporàdiques, si hi intervenen els qui rebutgen els transgènics, han de convocar, també, algun representant dels protransgènics. Però, dóna la casualitat que si passa a l'inrevés, no cal que també hi participi cap representant que defensi l'altra posició.

El principal cultiu transgènic a Catalunya és el de blat de moro MON810 de Monsanto, llavor prohibida en diferents països europeus com ara França, Alemanya, Itàlia, Àustria..., cosa que per a nosaltres és molt significativa.