Grip A: què ens volen vendre?

Quan cada dia la meva tasca de metge de família es veu desbordada per l'excés de pressió assistencial i la manca de recursos, i agreujada per la malentesa «crisi econòmica», em resulten molt difícil d'entendre les afirmacions dirigides a tranquil·litzar la població davant la «terrible» pandèmia de grip A (grip nova). Ens diuen que ja tenen comprats i reservats 15 milions de dosis d'antivirals per tractar els malalts de grip nova. A qui donen aquests antivirals? Als diversos centenars de milers de persones a les quals ja hem diagnosticat que «probablement» tenen la grip nova no els els han donat pas, se'ls ha recomanat tractament simptomàtic: paracetamol, xarop per a la tos, hidratació i repòs. No res de fàrmacs antivirals. Si la majoria de persones que podrien tenir la grip nova no van a fer-se el diagnòstic microbiològic definitiu, marxen a casa seva a passar la grip i la immensa majoria es cura sense cap complicació, sense més despesa que una capsa de paracetamol i no se'ls prescriu cap antiviral, per què doncs en volem tants...? Sabem quants casos s'han diagnosticat a Catalunya? I a Espanya? Asseguren la curació del baixíssim percentatge de casos que per la seva comorbiditat necessiten ingrés hospitalari i poden morir?

I per què tanta pressa a comprar aquests medicaments, quan hi ha centres de salut inaugurats però pendents d'obrir, quan es tanquen plantes senceres d'hospitals en període de vacances, quan l'increment del nombre d'assistències als serveis d'atenció continuada i d'urgències no ha estat compensada amb el personal de reforç? No hauríem de solucionar això abans, en cas de tenir realment una pandèmia que desbordi encara més els hospitals i els centres d'atenció primària?

Penso que els escollits per governar han de fer-ho amb criteri i donar informació útil i comprensible a tothom. De moment això no ho veig enlloc.